Евровизия 2017 – всички участници и песните им

0

Дойде ли пролетта, в музикалните среди вече надават едно ухо на това какво ще се пее на Евровизия през май – 9, 11 и 13. Тази година конкурсът е в Киев – столицата на Украйна, след като през 2016-та Джамала (на снимката) грабна кристалния микрофон с политическата си песен „1944„.

Мотото на Евровизия 2017 е CELEBRATE DIVERSITY (празнуваме различието).

Вижте и чуйте кои са тазгодишните претенденти от 43 държави и изберете собствения си фаворит в аванс!

Евровизия 2017

Прекрасна contemporary балада излъчи България! Перфектно изпълнение на Кристиан Костов! Стискам палци песента да бъде оценена по достойнство! „Beautiful Mess“!

Обяснимо защо Армения пазеше до последно песента, с която ще се яви на Евровизия 2017! Невероятен глас от Artsvik, вплетен с ориенталски мотиви и нестандартен ритъм – формулата на успеха, на която залага песента „Fly With Me„! Заедно с британката и датчанката могат съвсем спокойно да се състезават коя от тях ще спечели една друга титла – Златен глас на тазгодишния конкурс в Киев!

Русия реши да изпрати представител в неравностойно положение на Евровизия 2017, но пък Украйна реши да не допуска на своя територия Юлия Самойлова. Защо ли ми се струва, че сигналите към конкурса и Европа като цяло, бяха скрити именно в семантиката на инвалидната количка на Julia Samoilova?!?

Шведите заложиха на тотален денс хит – „I Can’t Go On“ на Robin Bengtsson и със сигурност не са сбъркали! Уникална сценография и запомнящ се рефрен – формулата за успех на скандинавците при всичките им победи до момента. Швеция отново дава гореща заявка за №1 хит на 62-та Евровизия!

Исландия, подобно на Швеция избра своя победител на 11 март. Островната скандинавска държава ще бъде представена от Svala и композицията „Paper„. Поп хит, който със сигурност ще звучи все така актуално, поне до следващото пълно северно сияние през 2018-та! Успех, Рейкявик!

Литва изпраща групата Fusedmarc с интересна песен – „Rain Of Revoliution“, но с неправилна вокалистка. Дали бившата социалистическа държава държи да премине на Големия финал? Отговорете си само като чуете песента!

Изключителен хит предлагат и сърбите за участие в Евровизия 2017 – динамичен, с модерно звучене и с вплетен типично национален щрайх. Tijana Bogićević ще е категорична финалистка, а „In Too Deep“ със сигурност ще се хареса и на родните радиостанции. Браво, Белград!

Сан Марино за трети път даде доверието си на Valentina Monetta (баладата „Maybe (Forse)“ от 2014 г. и участието й с „Crisalide (Vola)“ година преди това), но този път я праща в дует с Jimmie Wilson. „Spirit Of The Night“ е откровено леко диско парче, но пък и елегантно намигване с носталгия към 90-те. Може би още малко трябваше да бъде „усилен“ припевът, но… дано прехвърли летвата на полуфинала, за да я чуем отново на 13 май в Киев! Успех, Ла Валета!

Кипърската песен за Евровизия 2017 „Gravity“ на Hovig започва по идентичен начин като мега хита на Rag’n’Bone Man – Human. Асоциациите са достатъчно силни и показателни, но пък знае ли човек, може и да бъде успешно това мелодично взаимстване.

Чудесен хит излъчиха и французите – „Requiem„, в изпълнение на симпатичната Alma. На 11 март рязко беше променена идеята – освен френски, в песента вече има и английски фрази. Един от фаворитите тази година – приятна мелодия и запомнящ се припев, които може да станат причина Париж да бъде домакин на музикалния форум идната година. Палци горе за Франция!

И германската композиция „Perfect Life“ на Levina в песенния конкурс Евровизия напомня много на №1 хит от близкото минало – „Titanium“ на Дейвид Гета и Сиа. Случайност? Не, по-скоро търсен ефект и преднамереност! Успех на Германия, все пак!

Черна гора впечатлява с футуристичен видеоклип към песента на Slavko Kalezić „Space“ и… май само с това. Танцувален еднопластов сезонен хит, който може би ще се завърти в дискотеките в Сараево и в столиците на околните бивши юго републики. Чист късмет ще е, ако премине голямата цедка на полуфинала.

Западната ни съседка Македония праща този път нещо екстравагантно, което със сигурност впечатлява, но… само до припева. Ако беше поработено още малко за тоталното „избухване“ в най-силната част – припевът на песента „Dance Alone“, може би ще го чуем повторно на 13 май, когато е големият финал на Евровизия тази година. Песента със сигурност е стъпка напред от досегашните предложения на страната в конкурса. Хубав и идеен е видеоклипът, който надали ще помогне на Jana Burčeska да стигне Големия финал. За целта трябва мощна подкрепа от всички републики на бившата Югославия.

Ирландците са крале на фестивалните балади! Доказано е с времето и с поредицата от домакинства, дължащи се основно на лиричните изпълнения. Тази година Ейре залага отново на сантименталното: Brendan Murray „Dying To Try“. Отлично изградена в музикално отношение композиция, която въздейства, а това й гарантира сигурно участие на Големия финал в Киев!

Manel Navarro е представителят на Испания тази година. Песента „Do It For Your Lover“ е категоричен фаворит за победител. Предимство е летният ритъм и това, че освен на испански (куплетите), рефренът е на английски. Мадрид или Барселона са в очакване на домакинство тази година, не мислите ли?

Словения също излъчи представител за голямата музикална надпревара в Киев. Името му е Omar Naber, а композицията изпълнена изцяло на английски – „On My Way„. Поп балада е с подчертано фестивален характер. Харесва ли Ви?

Естонската композиция има за цел да привлече италианския вот с песента, носеща името „Verona„. Дуетът Koit Toome & Laura изпълнява приятния радио хит доста добре на запис, но предстои да чуем дали ще докарат убедително танцувалното парче и на грандиозната сцена в Киев. Защо ли си мисля, че нещо мъничко не му достига, за да е №1…

Норвегия също излъчи своя претендент за превземането на Големия финал на Евровизия 2018 в Киев. Кийбордистът на JOWST е със светеща маска, което навява асоциации за сценичното присъствие и запазената марка на световноизвестното трио Daft Punk. Що се отнася до песента „Grab The Moment„, не е много ясно дали ще премине ситото на полуфинала, но с подкрепа от скандинавските си братя всичко е възможно! 🙂

Гъркинята Demy е очаровала своите фенове на юг от нас с доста по-силни песни от тази, с която представя родината си в Киев. Динамичната композиция „This Is Love“ беше избрана чрез гласуване в национален телевизионен ефир. Знаете, традиционно България подкрепя с най-много точки именно съседите ни от Гърция. Дали и тази година ще е така?

I Feel Alive“ на IMRI – бъдещ хит от Евровизия 2017, който със сигурност ще се върти цяло лято по дискотеките и радиостанциите в цяла Европа! Една от малкото откровено танцувални композиции тази година. Успех, Израел! Отличен избор!

Азербайджан избра да прати „скелети“ на фестивала с конкурсен характер Евровизия в Киев. Дали пък няма нещо символично и дълбоко иронично в заглавието? Ще преминат ли Dihaj и нейните „Skeletons“ на големия финал? Трудна работа за бившата съветска република с този тотално посредствен музикален избор!

След три много силни години за Унгария от песенна гледна точка, в Киев страната продължава нестандартния си подход за домакинство на Евровизия догодина. Композицията „Origo“ е с ориенталски елементи и изпълнена изцяло на маджарски, представя я Joci Pápai. Не залагам обаче, дали ще премине на финала, който тази година е на 13 май.

Гореща и перфектно изпълнена балада от Чехия и тази година! След като през 2016-та композицията на страната остана недооценена по достойнство в крайното класиране, дано в Киев това бъде компенсирано и Прага бъде домакин на Евровизия догодина. Martina Bárta и „My Turn„!

Lindita Halimi е избраницата на Албания. Песента BOTË (Свят) е трудна за изпълнение, но с оригинална оркестрация и силен заряд. В последния момент Тирана реши гласовитата им представителка да изпее композицията изцяло на английски! Добър избор! Дано красавицата от балканската държава има сили да я изпее правилно и в Киев – само това ще й осигури място на финала!

Ако затворите очи и чуете австрийското предложение – „Running On Air„, на младока Nathan Trent, със сигурност ще си помислите, че това е новият хит на рижата глава от Великобритания Ед Шийран. Да, ама не! Знае ли човек, Nathan Trent може и да постигне успеха на Кончита Вурст и да направи отново Виена столица на Евровизия през 2018-та?

Иронична заигравка със „западната карма“ е в основата на италианската песен тази година. Francesco Gabbani спечели с „Occidentali’s Karma“ фестивала Сан Ремо в родината си и автоматично беше изпратен в Киев, за да защитава честта на Ботуша. Закачливо социален текст и радиофонична мелодия – какво повече трябва за един голям победител? 🙂

Белгийката Blanche на този етап е един от основните претенденти за първото място с композицията си „City Lights„. Дали пък Брюксел няма да посреща догодина участниците в конкурса? Преценете сами!

Дамското трио OG3NE от Холандия изненадва с перфектни вокални способности, напомняйки носталгично за „Уилсън Филипс“ от 80-те години на XX век! Чуйте „Lights And Shadows„! Не Ви ли напомня на едни от големите хитове на дамските формации от близкото минало? Успех, Белгия!

Подобаващо добра песен са изпратили за Евровизия от далечна Австралия, впрочем както всяка година от участието на държавата-континент дотук! Isaiah – започнете това име! Чудесен глас, чийто собственик в деня на полуфинала ще навърши пълнолетие! Напълно възможно е „Don’t Come Easy“ да донесе домакинството на далечните участници в иначе европейския песенен конкурс през 2018-та!

Датската класа и тази година е на подчертано добро ниво – перфектно изпълнение на живо от Anja Nissen на песента „Where I Am„. Още едно доказателство, че превземането на голямата сцена може да бъде осъществено само с глас и с нищо друго! Има и още нещо – Аня е спечелила „Гласът на Австралия“ през 2014 г.! Познайте откъде ще дойдат 12 точки в актива на Дания! Нямате против да летите до Копенхаген за финала догодина, нали?

След като Румъния през 2016-та пропусна участие в конкурса Евровизия заради финансово забавяне на вноската си за участие, тази година дуетът Ilinca ft. Alex Florea ще очарова основно Австрия с предложението си „Yodel It„! В него се залага основно на тиролска орнаментика, характерна за традиционните композиции на Алпите.

От Молдова този път изпращат мъжко трио на сцената в Киев. В песента се усеща носталгията по саксофона, а електрическата цигулка е щрайх ей така, за разкош. SunStroke Project и „Hey Mamma!“ дори и да преодолеят конкуренцията на полуфинала, нямат шанс за висока позиция в класирането.

След кратко отсъствие Португалия отново се завръща на сцената на Евровизия с меланхоличното, но пък много чувствено „Amar Pelos Dois“ на Salvador Sobral. Нестандартно, но брилянтно изпълнение на живо! Някак неочаквано от един небрежно изглеждащ младеж! Успех!

Грузия праща мощен глас и красива визия тази година на Евровизия – Tako Gachechiladze представя социалната „Keep The Faith„. Някои от коментарите под клипа в YouTube подсказват за инспирации от украинката Джамала и откровено политическата „1944“, която й донесе победата през 2016-та.

На моменти нестабилна в изпълнението си на живо, но пък приятна за слушане е румънката Miruna, която е част от формацията Timebelle. Песента „Apollo“ ще представи Швейцария тази година в Киев на Евровизия. Гарантирани гласове от Букурещ, а защо не и от Атина (Аполон е бог от античната митология).

Един глас, една сцена, една публика! На това залага Великобритания, която избра да напусне Европейския съюз, но не и Евровизия. А Lucie Jones доказва музикалния интерес на Острова към конкурса с фантастичната балада „Never Give Up On You„.

Традиционно, поне в последните три години, Полша избира чувствена бавна песен за участието си в Евровизия. Kasia Moś е колкото талантлива, толкова и красива! „Flashlight“ може да се окаже печеливш билет към финала в Киев, а защо не и да донесе домакинство за Варшава догодина. Преценете сами!

Финландия се представя на Евровизия 2017 от дуета Norma John. Песента е между „осанна“ и „разпни я“ в коментарите под официалното видео. От „тъпа балада“ до „магична и чувствена композиция“. Знае ли човек за какво ще гласуват държавите на големия финал, ако „Blackbird“ бъде оценена и стигне до там…

NAVIBAND са свеж полъх в предимно баладичната инвазия в Евровизия тази година. Дуетът от Беларус представя песента „Historyja Majho Zyccia“ на родния си език. Късмет ще е обаче, ако „Историята на живота им“ се класира за финала.

Хърватинът Jacques Houdek представя чувствената балада „My Friend„, в която пее и двете партии – поп и опера – съответно на английски и италиански с акомпанимент на две виолончела. Какъв глас само, а? Ако и сценографията е впечатляваща, Загреб е следващата столица на Евровизия! Защо не!?

Малта на Евровизия 2017 е представена от Claudia Faniello. Под видеото на песента „Breathlessly“ масово се изразява мнението, че гласът й е превъзходен, но типът песен би се харесала, ако върнем времето назад и спрем поне в 1997 г. А Вие какво мислите?

Латвия се представя с доста авангардна изпълнителка – Triana Park, която спечели националния конкурс с „Line” – песента, която й разписа билета за Евровизия. Аткрактивно сценично присъствие, но дали ще премине за финала? Предстои да разберем през май в Киев.

Изборът на страната домакин – Украйна, е рок изпълнението „Time“ на групата O.Torvald. Националната селекция бе покорена от твърдата и бунтарска музика, дали обаче ще се окаже сред финалистите в собствената си столица?

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg