Менюто на проф. Донка Байкова по време на Великденския пост

0

В периода на Великденския пост сме. След Сирни Заговезни много хора преминават към изключване на белтъчните групи храни. За да стане това безболезнено за организма, трябва постепенно да се спират един по един видовете храни, неподходящи за поста.

Донка Байкова за храненето преди Великденския постНай-доброто за организма ни, според проф. Донка Байкова е преди поста да сме изключили месото от менюто си – една от основните протеинови храни. За да не е стресово за тялото ни, спирайки месото, след това може на воля да консумираме млечни продукти, яйца и риба. Спокойно може за гарнитура да използваме зеленчуци, картофи, бобови, зърнени храни, както и плодове.

Тази подготовка е изключително важна, за да е благоприятен за организма ни пълноценния подготвителен хранителен ритъм. По този начив след Сирни Заговезни вече може да изключим за 40 дни изцяло и останалите три белтъчни групи – млякото, яйцата и рибата.

Ето и примерното дневно меню, което проф. Донка Байкова споделя с Вас, читателите на delo.bg по време на постите:

„На закуска може да изядете две филийки пълнозърнест хляб, намазани с лютеница. Може да добавите маслини или зеленчуци, а защо не ябълка или канела. Към 10:00 часа може хапнете малко плодове, тъй като ще сте гладни. Тези, за които не са достатъчни плодовете могат отново да хапнат вегетариански сандвич или пък два ореха или шепа сухи плодове. На обяд препоръчвам бобова и зърнена храна. Например, грах с ориз, леща с пълнозърнеста филийка хляб или пък нахут и киноа. Обядът трябва да е гарниран обилно със зеленчукова добавка. Следобедната закуска в 16:00 часа е подобна на тази в 10:00. Може да замените киселото мляко с ядково мляко или с плодов сок. Въглехидратните храни са енергиен източник. Именно затова е добре вечерята да бъде по-лека – зеленчукова супа, печено зеле на фурна.“

д-р Хироми Шиня за правилно храненеСъвети за правилно хранене на д-р Хироми Шиния

 

Първият ден от Великденските пости, в който можем за си позволим риба, е Благовещение.

Проф. Донка Байкова съветва хора след операции, вирусни инфекции, деца и пенсионери да не предприемат спазването на Великденския пост. Причината – техните адаптационни механизми са ограничени.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg