Любопитни факти за лятното слънцестоене

0

Днешният 21 юни е най-дългият ден в годината в Северното полукълбо. То обикновено се пада на 20 или на днешния 21 юни и в много редки случаи на 22-ри. Ето и интересни световни факти, които са свързани с началото на лятото – астрономическото лятно слънцестоене, чийто термин произлиза от латинските думи за „слънце“ и „стоя неподвижно.

Лятното слънцестоене е моментът, в който Слънцето е позиционирано точно над Тропика на Рака.

Тази година това се случи в 13.07 часа българско време. На този ден над Северния полярен кръг Слънцето грее цяло денонощие – познат е като „полярен ден“.

На този ден през далечната 1633 г. великият учен Галилео Галилей е бил принуден да отрече, че Земята се върти около Слънцето.

С лятното и със зимното слънцестоене астрономите обозначават най-високата и съответно най-ниската видима слънчева позиция в небето.

начало на лятото, според астрономите, е лятното слънцестоене

Парадоксален факт е, че Земята е най-отдалечена от Слънцето в периода на лятното слънцестоене, въпреки че усещаме времето навън изключително топло в този период на годината.

Знаете ли, че в култовата пиеса на Шекспир „Сън в лятна нощ“ единствено в заглавието се среща думата „лятна“. А на полуостров Аляска пък, местните

отбелязват лятното слънцестоене с игра на бейзбол посред нощ!

И все пак, самите астрономи определят за същинско начало на лятото именно лятното слънцестоене, докато друга група учени – метеоролозите твърдят, че 1 юни е истинското начало на най-топлия сезон в годината.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg