10 любопитни факта за есента, които не знаете

0

Есенното равноденствие идва всяка година на 22 септември – денят, в който светлата и тъмната част от денонощието са с еднаква продължителност. По повод настъпването на астрономическата есен Ви предлагаме няколко интересни факта за най-колоритния годишен сезон.

===> Двете твърдения – за есенното равноденствие и астрономическата есен, могат да бъдат оспорени. Според метеоролозите, есенният сезон започва в началото на септември. Според астрономите, началото на есента съвпада с есенното равноденствие.

===> Ако за начало на деня се приема появата на Слънцето над хоризонта, то днес денят и нощта не са с еднаква продължителност. Денонощието с равни количества слънчева светлина и мрак е било преди около десетина дни.

песни за есентаНезабравими български песни за златната есен /част 1/

 

===> При равноденствие оста на въртене на Земята сочи директно към Слънцето.

===> Нивата на човешкия хормон тестостерон са най-високи през есента – наследство от древните инстинкти за размножаване.

песни за есентаНезабравими български песни за златната есен /част 2/

 

===> Изследване е установило, че най-голяма вероятност да доживеят до 100-годишна възраст има за бебетата, родени през есента.

===> Според друго проучване, жените губят най-много коса през есенния сезон.

песни за есентаНезабравими български песни за златната есен /част 3/

 

===> До около 1500 г. есента е била наричана жътва.

===> Най-близкото пълнолуние до есенното равноденствие е известно като „жътвена Луна“.

песни за есента

Незабравими български песни за златната есен /част 4/

 

===>„Никой не може да усети вкуса на есенните плодове, докато още се възхищава на пролетните цветя“, е казал английският поет, есеист и критик Самюел Джонсън.

===> В историята на наградите „Оскар“ филм с думата „есен“ в заглавието никога не е печелил най-престижното отличие. Пролетта, лятото и зимата са „удостоявани“ с приза по веднъж.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg