Лукът и ползите за здравето ни от половин глава на ден

0

Ползите за здравето от консумацията на зеленчуци и плодове са неоспорими. Консумирането на тези храни всекидневно може да намали риска и дори да предотврати появата на редица здравни проблеми. Няколко проучвания са установили, че повишеният прием на плод като мангото, например може да намали риска от затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания, като същевременно помага за здравината на косата Ви, отличен тен, повече енергия за организма, и намаляване на телесните мазнини.

Знаете ли, че лукът не само придава специфичен вкус на всяко ястие, но има и широк спектър от лечебни свойства, които помагат при много здравословни проблеми.

лукът, рак

Рак – зеленчуци като праз, чесън, див чесън и лук имат в изобилие естествени серни съединения, които са свързани с намаляването на риска от рак, особено на стомаха и на дебелото черво. Здравните експерти смятат, че лечебните свойства на лука се дължат на високото им съдържание на органични серни съединения, които се борят със свободните радикали в тялото и предотвратяват растежа на туморните образувания. Лукът съдържа много витамин С, който е мощен антиоксидант. Този витамин неутрализира и действието на свободните радикали в организма – една от многото причини за развитието на рак. Ето защо наричат витамин C витаминът, който убива ракови клетки.

лукът, ракРак на дебелото черво – Лукът е богат на фибри, а редовната консумация на растителни влакнини е свързана с намаляване на риска от рак на дебелото черво.

Рак на простатата – Резултатите от проучване, свързано с приема на т.нар. Allium зеленчуци (праз, чесън, див чесън и лук – алиуми) и ракът на простатата, показват, че мъжете, които са консумирали в изобилие от тези зеленчуци са били най-малко застрашени от рак на простатата. Изследването е публикувано в Journal of the National Cancer Institute.

Рак на хранопровода и рак на стомаха – Allium зеленчуците са ефикасни при редуциране на риска от тези два вида рак. Редица проучвания са показали, че алиумите имат противоракови свойства.

лукът, ракСлед като прочетете това, никога вече няма да изхвърляте обелките от лук

 

Добър сън и кондиция – Лукът е от полза и при борбата с депресията заради високото си съдържание на фолиева киселина, която предотвратява прекомерното производство на хомоцистеин в организма. Излишният хомоцистеин не само намалява притока на кръв и хранителни вещества към мозъка, но засяга и секрецията на хормоните на „щастието“ – серотонин, допамин и норепинефрин, които влияят на настроението, съня и апетита.

Здрава кожа и коса – Здравата коса и кожа до голяма степен зависят от достатъчния прием на витамин С, който е от съществено значение за секрецията и поддържането на колаген. Колагенът придава здравина на структурата на кожата и косата.

лукът, ракСложете сок от червен лук около врата си преди лягане и усетете чудото като се събудите

 

Как да добавим повече лук в нашия хранителен режим?

Здравните експерти съветват да включвате поне по една порция от т.нар. Allium зеленчуци във всекидневното си хранене. Ако решите, че това ще е лук, то половин средно голяма глава от зеленчука се равнява на една порция, а ако готвите ястия, в които добавяте лук, то съвсем спокойно сложете 1-2 средни глави лук, което ще увеличи дневния прием до 2-4 пъти. Помнете, че няколко глави лук или стръка праз дневно дават, многобройни ползи за здравето Ви!

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg