Ползите от употребата на лук за здравето и в бита

0

През 1919 г. умират 40 милиона души от грип, т.нар. „испански грип“. Една от историите е свързана с лекар, който посетил едно село. Искал да види дали може да помогне на хората в борбата с грипа.

лукМного от селяните и техните семейства се били заразили с щама, а доста починали. Лекарят обаче се натъкнал на един стопанин, чието семейство било абсолютно здраво – никой не се бил заразил. Лекарят попитал мъжът какво прави по-различно от другите хора. Вместо него жена му отговорила, че единственото, което правила е да слага по една глава обелен лук в паница във всички стаи на къщата. Мислите на лекаря били, че евентуално това може да е било лечебното средство, което ги е предпазило. Попитал стопанката дали ще му даде една от тези глави лук, които била поставила в стаите. Когато я погледнал под микроскоп, открил грипните вируси вътре. Най-вероятно лукът е абсорбирал всички причинители и спомогнал семейството да остане здраво.

Грипът се причинява от вируси, а лукът ги обезврежда, като ги „улавя“.

лукДруг човек разказва много интересна история с лук от личен опит. Той имал възпаление на белите дробове, бил много болен. Какво разказва човекът – на базата на познанията си за лука, взел глава лук и отрязал двата края на една глава. Поставил я в една празна чаша и я сложих близо до главата си в спалнята през цялата нощ. На сутринта се почувствал по-добре, а лукът бил почернял на сутринта.

лукКогато не се чуствате добре, пробвайте да разрежете глава лук на две, поставете половинките им на стъпалата си и обуйте чорапи. На сутринта ще усетите разликата – ще се почувствате здрави. Полезна е и лучената супа при настинка. А при възпаление и болки в ушите, нарежете лук на ситно, опаковайте го в марля и поставете този компрес в ухото.

Не яжте престоял повече от ден обелен лук. При хранително натравяне, си спомнете имало ли е в храната лук и си спомнете колко време е престоял обелен, но неизползван.

Обеленият пресен лук е много силен магнит за бактериите. Ето защо не оставяйте нарязан лук за готвене в хладилника. Дори само за една нощ лукът става силно отровен, тъй като абсорбира отровните вируси и бактерии. Може спокойно да го използвате за дезинфекция на хладилника.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg