Фавипиравир лекува коронавирус. Доказано!

1

Японското противогрипно лекарство на основата на веществото фавипиравир лекува коронавирус. Използването му при пациенти с COVID-19 ще бъде одобрено най-рано през месец май, тази година. Лекарството „Авиган“, използвано в Япония за третиране на инфлуенца, се оказва ефективно и при коронавирус. Фавипиравир, с търговското название „Авиган“, се разработва от „Фуджифилм“ и дава „окуражителни резултати“ при експериментално лекуване на 340 пациенти в Ухан и Шънджън, пише „Гардиън“.

коронавирус

Средно четири дни минават, докато веществото покаже резултат – толкова отнема на пациентите, дали положителна проба за CОVID-19, да преборят вируса. Без третиране с фавипиравир на човешкото тяло му отнема 11 дни. Властите обаче подчертават, че лекарството показва резултати в ранен стадий на заболяването.

Оповестените данни са потвърдени с рентгенови тестове – 91 на сто от третираните пациенти отбелязват подобрение в белодробното си състояние. Когато не приемат веществото, процентът е 62 процента.

коронавирус

„Авиган“ е разработен още през 2014 г., но на 18 март „Фуджифилм“ отбеляза сериозно покачване в акциите си. В Япония хапчето се използва в клинични проучвания с пациенти с коронавирус, които имат лека до средна симптоматика, а надеждите са, че използването му спира размножението на вируса. Ефективността му значително намалява при пациенти с тежки оплаквания.

През 2016 г. същото вещество е използвано в Гвинея, когато страната се бореше с ебола. Тъй като първоначално е разработена като лекарство против обикновен грип, „Авиган“ първо ще трябва да бъде одобрен от китайското правителство, за да бъде използван масово върху заразените с коронавирус.

На пазара хапчето може да излезе най-рано през май, но ако се забавят резултатите от клиничните тестове, и в появата му болниците ще се отложи.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

Коментирай в Delo.bg