Костилката от авокадо полезна, колкото плода

0

Известно е, че плодът авокадо е един от най-здравословните плодове. Интересното е, че ползите за здравето са скрити не само в плода, но и в костилката, която обикновено се озовава в кошчето. Според изследователите, тя е също толкова ценна за нашето здраве, колкото е самият плод.  Как да извлечем най-доброто от костилката и на кого най-вече се препоръчва?

Първо трябва да отворим авокадото и да извадим неговата костилка. С остър нож разрязваме авокадото по дължина. За да се раздели плодът на две половини, леко завъртаме горната част. Костилката може да бъде извадена като здраво забием в нея острието на ножа. Ако сме забили достатъчно дълбоко ножа, то ще успеем да извадим костилката без проблеми.

avocado1Преди да започнем да се възползваме от предимствата на костилката, е необходимо първо да я изсушим. Два или три дни трябва да се съхранява на топло и сухо място. Може да я поставим върху радиатор или в топъл ден на перваза на прозореца на пряка слънчева светлина. Това ще бъде абсолютно достатъчно. След това костилката трябва да бъде счукана с помощта на чук или друг тежък и твърд предмет. За целта я увиваме в кърпа или поставяме в чанта от плат. Натрошената костилка вече може да се постави в блендер и да се миксира. Полученият прах може да се прибавя към почти всичко. Получава се идеална подправка на супи или превъзходна добавка към коктейли от плодове или зеленчуци.

Смляната костилка от авокадо особено се препоръчва за хората с проблеми с щитовидната жлеза. Според изследователите, съдържащите се в праха съединения перфектно регулират работата на този важен орган. Съдържанието на антиоксиданти предотвратява образуването на злокачествени заболявания и предпазва от преждевременно стареене на кожата. Според някои експерти прахът от костилката на авокадото спомага също и за свалянето на тегло, ако се приготви отвара за пиене от него. Прахът също така укрепва имунната система, спомага за отстраняването на проблеми с храносмилането и понижава холестерола.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg