Кирил Маричков: Летял съм със свръхзвуков МиГ-23

0

Кирил Маричков е роден е на 30 октомври 1944 година в София. Още от ученическите си години се занимава с музика, като свири на пиано, кларинет. През 1963 г. основава превърналата се по-късно в легендарна рок група „Бъндараците“. Четири години по-късно Маричков основава „Щурците“. След това в групата се включват Валди Тотев и Георги Марков. Първото им участие е на студентския празник на ВИТИЗ. Те съществуват повече от 40 години, имат 14 издадени албума, като през цялото време Кирил Маричков е фронтмен, басист и китарист на групата. Бандата има над 2 600 концерта в 16 страни. Сега е част от супергрупата „Фондацията“, в която влизат още Дони, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански. Часове след като разтърсиха Двореца на културата и спорта във Варна с любимите на няколко поколения песни, Кирил Маричков разказа за читателите на delo.bg своите преживявания във въздуха.

Кирил Маричков, полет, самолет

„Фондацията“

Първият ми полет със самолет беше преди страшно много години, когато бях все още 7-годишен, бях в първи клас. Пътувахме до Варна на почивка със семейството.

Кирил Маричков, полет, самолетПомня, че всички ме предупреждаваха, че ще ми стане лошо, дори ми дадоха плик. На мен не само, че не ми стана лошо, но ми бе дори приятно. Много ми хареса да гледам света от високо, запалих се по самолетите. В последствие имах мечта да стана летец на изтребител.

Много съм пътувал по света, но никога няма да забравя едно пътуване. Возих се в един свръхзвуков МИГ 23. Преди няколко години участвах в телевизионно предаване. Знаеха, че моето хоби са самолетите и ме заведоха на летището. Облякоха ме в пилотски костюм, показаха ми как да се качвам, как да слизам, с кой крак да прескачам кабината, как да я затварям и да покажа с палец, че всичко е наред. Всичко това го направих и слязох.
Кирил Маричков, полет, самолетТогава изключиха камерата и се качи истинският пилот, облече същия шлем и излетя, направи един кръг над летището, за да го заснеме камерата. Когато се приземи отново се качих и слязох. Това така беше монтирано, че хората после си помислиха, че аз съм карал изтребителя, но всъщност аз не мога. След това дълго време хората бяха заблудени и ме разпитваха.

Имал съм няколко много дълги полета. Досега най-дългият ми въздушен преход е София – Истанбул – Лос Анджелис, който беше над 10 часа. Пътувах с Боинг 777, но не понасям дълги полети, става ми скучно, въпреки че може да си избираш филми да гледаш. Сега предстои да  подобря личния си рекорд. Ще летя до Австралия, което е истински кошмар, ще пътувам 2 дни.

Още любопитни самолетни преживявания на други обичани и популярни българи, може да прочетете в рубриката ни ПЪРВИ ПОЛЕТ.

Евтини самолетни билети ще откриете в промоционалните предложения на Check.bg ®

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg