Кои са по-интелигентни – ниските или високите?

0

Възможно ли е на  нивото на нашата интелигентност да оказва влияние  нещо на пръв поглед толкова абсурдно, колкото е нашият ръст? Това може и да звучи малко спорно, но според учените, в твърдението има голяма доза истина. Според скорошно изследване, проведено от шотландски генетик от университета в Единбург, високите хора са по-интелигентни, отколкото хората с нисък ръст.

Short business man standing next to tall man

Учените са идентифицирали гени, които засягат както растежа, така и интелигентността. В съвместно проучване, експертите от Университета в Единбург, Университета на Абърдийн и Колидж Юнивърсити в Лондон са установили, че хората, които са с по-нисък ръст от средния, са склонни да имат по-нисък коефициент на интелигентност, отколкото по-високите хора.

В проведеното от учените изследване са участвали седем хиляди души. Учените се опитали да установят връзката между ръста и нивото на интелигентността. В резултат на това те установили, че действително съществува такава връзка, въпреки че разликите не били необичайни. Въпреки това, според изследователите, дори малките разлики по отношение на научната гледна точка, заслужават внимание, защото те могат да окажат влияние върху цялостното развитие на личността.

високите или ниските са по-интелигентни

Представител на Отдела по генетика и молекулярна медицина в Университета на Единбург – Рикардо Марион, заяви:

„Ние трябва да проверим дали съществува съответствие между генетичното ДНК и ръста. Нашите резултати показват, че високите хора като цяло са по-интелигентни.”

Предишни изследвания са показали, че по-ниските хора са по-склонни да завиждат, имат по-слаба  психика и са по-склонни да развият параноя. Предишни изследвания също установили, че ниският ръст е предпоставка за повишен риск от развитие на сърдечно-съдово заболяване.

rystyt na chovek2

Учените смятат, че разбирането на връзката между генетичната интелигентност и растежа, може да помогне да бъдат предсказани бъдещите здравословни проблеми при хората.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg