Кога е позволено да се лъже?

0

На всеки един човек му се налага да лъже. Без значение дали искаме или не – понякога се налага да казваме и по някоя друга неистина. Правим го, защото не искаме да нараним някого или просто да предпазим определен човек. В живота на всеки един от нас често се случва приятел или роднина да бъде забъркан в нещо, от което ще се измъкне трудно, тогава се намесваме ние и оправяме положението, колкото можем. В такива моменти сме готови на всичко, а лъжата изглежда най-малкото зло. Дори сме готови първо да излъжем, въпреки че от деца са ни учили винаги да казваме истината. Ето няколко ситуации, при които е хубаво да НЕ казвате истината:

пинокио

1. Гаджето Ви пита дали роклята я прави дебела – тук определено трябва да кажете, че приятелката Ви изглежда страхотно, за да не я нараните. Тя много добре знае истината, но не иска да я чува от Вас, а и не роклята я прави дебела, а самата дебелина, както казва нашия любимец Ал Бънди.

2.  Професорът или учителят Ви пита дали сте подготвен за изпит – тук ситуацията е еднотипна като тази с гаджето – и двамата знаете истината, но нито той иска да я чуе, нито Вие да я кажете. Обществена тайна е, че в нашата държава само този, който не е записал висше, не е взел диплома. Да не говорим, че масово излизат неграмотни инжЕнери, да, така се пише и произнася думата, господа!

3. Магазинерката Ви пита дали имате 18 години – Това е най-голямата глупост! Ако съм решил да си купя цигари или алкохол, винаги ще намеря начин. Искането на лична карта се превърна в начин да се заядеш с някой подрастващ или да си докараш главоболие. За никого не е тайна, че в кварталните магазинчета дори не се налага да лъжеш, че уискито или цигарите са за баща ти, там прости ти дават, каквото поискаш.

Не е хубаво да се лъже, но понякога няма как!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg