Какво не знаем за Аушвиц

0

През Втората световна война Адолф Хитлер решава, че трябва да накаже по някакъв начин хората, които не са част от арийската раса. Водачът на Германия създава т.нар. концлагери, в които военнопленници и хора, различни от арийците, са подложени на мъчения, опити и трудово превъзпитание. В Аушвиц са загинали толкова много хора, че спокойно може да се насели някой по-голям град в България. Ето няколко неща за това свирепо място, които не знаете:

лагерът

1. Хората, загинали в Аушвиц, са повече от всички жертви, които са дали САЩ и Великобритания през войната.

2. В лагера се заражда силна любов между надзирател и еврейка. Надзирателят спасява живота на затворничката десетки пъти, а тя свидетелства в негова полза по време на съдебния процес.

3. Ане Франк, която умира в лагера Берген-Белзен, трогва света със своя дневник. Нейният баща също е бил в лагерите на смъртта, но умира през далечната 1980г.

4. По-малко от 10% от служителите в лагера са били осъдени.

5. 1 100 000 човека са намерили смъртта си в лагера за краткия престой от 4 години и половина.

6. „Посетителите“ в лагера са били записвани под номера, а самоличността им е била иззета.

7. Волфганг Бенц е издал смъртна присъда на 502 000 унгарски евреи в Аушвиц. Заради масивността на това мероприятие евреите са били изгаряни в открити ями.

лагерът 22

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg