Турбо кафе ни държи будни цели 18 часа

0

Колко чаши кафе са Ви нужни, за да започнете деня си? Ако отговорът е много, може би имате нужда от новия вид турбо кафе, което е толкова силно, че идва със сериозно предупреждение за здравето.

Кафене в австралийския град Аделаида предлага коктейла „Asskicker“, приготвен от четири шота еспресо, два различни вида силно студено кафе и мляко. По думите на своя изобретател, тази комбинация съдържа 80 пъти повече кофеин от едно нормално кафе, съобщава CNN.

Напитката, която трябва да се пие бавно в продължение на три до четири часа държи в кондиция любителите на кафе за период до 18 часа.

Докато нормално еспресо съдържа около 63 милиграма кофеин, тази напитка удря в петите със своите 5 грама. Американската агенция за храните и лекарствата например, е поставила таван от 400 милиграма, след които кофеинът става опасен за здравето.

Турбо кафе

Стив Бенингтън, собственик на Viscous Coffee, създава напитката за местна сестра от спешното отделение, имала нужда от нещо, което да я държи будна по време на неочаквани нощни смени.

„Трябваше малко да намалим дозата, защото първоначално тя стоя будна цели три дни“ –

разказа Бенингтън, като поясни, че медицинската сестра отпивала от напитката в продължение на 48 часа.

Бенингтън, който отваря кафенето си преди година и половина след кариера в австралийския флот, не крие радостта си от факта, че турбо кафето станало много популярно през последните седмици.

Въпреки това, той не пропуска да предупреди клиентите за рисковете, особено тези с високо кръвно налягане или сърдечни заболявания.

 „Разговарям дълго с новите клиенти преди да си поръчат от кафето. Разубеждавам ги, ако видя, че не са готови за напитката“ –

твърди Стив.

Признаците на предозиране с кафе включват изпотяване, разширени зеници, заекване, световъртеж и гадене.

„Ако продължаваш да пиеш, тези симптоми се влошават. Ако спазваш препоръките, всичко е наред“ – 

категоричен е собственикът на кафенето.

Чаша „Asskicker“ струва около 12 долара.

Любим наркотик

Кофеинът, съдържащ се в зърната на кафето, листата чай и какаото, е най-използваният легален наркотик в света.

Средният размер на кофеин, консумиран от възрастни, е 300 милиграма на ден. Той е горчив бял алкалоид, който стимулира централната нервна система – мозъка, гръбначния мозък и нервите – за да ни накара да се чувстваме по-будни.

Проучвания не са доказали животозастрашаващи рискове за здравето като рак или сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това прекомерната консумация на кофеин може да доведе до високо кръвното налягане, стомашно-чревни проблеми и повишен холестерол.

Макар и рядко, има дори смъртни случаи, свързани с кофеина. В САЩ 14-годишен тийнейджър с болно сърце умира, след като пие две енергийни напитки за 24 часа. 19-годишнен почива след предозиране с хапчета кофеин, а в друг случай, ученик в гимназия в Охайо е намерен мъртъв след консумация на силно концентриран кофеин на прах.

Симптоми на абстиненция

Хората със сърдечни заболявания, децата и бременните жени трябва да приемат по-малко кофеин.

„Но дозата зависи от състоянието на всеки отделен човек“ –

твърди Маги Суини, изследовател в Университета „Джонс Хопкинс“.

„Това е ужасно много кофеин“ –

казва Суини за дозата от 5 грама.

„С много по-ниски дози можем да наблюдаваме ефекта на интоксикация. В зависимост от чувствителността и поносимостта на индивида, страничните ефекти могат да се появят след консумацията на повече от 250 милиграма“.

Докато различните нива на поносимост не позволяват да се определи летална доза, Суини смята, че „около 10 грама“ могат да убият някого. А това количество се съдържа само в два коктейла „Asskicker“.

Суини работи с хора, чиято зависимост от кофеин пречи на ежедневния им живот. Повечето от пациентите й консумират „по-малко от 1000 милиграма на ден“. Симптомите варират от безпокойство и безсъние до нередовен сърдечен ритъм в по-тежките случаи.

„Виждали сме хора, които не могат да ходят на работа, заради тежки симптоми на абстиненция. И други, които влизат в конфликт с приятели и семействата си заради зависимостта си от кофеин“ –

твърди Суини.

Според нея, генетиката играе роля в скоростта, с която тялото ни обработва стимуланта. Този фактор обаче все още е обект на проучвания.

„Кофеинът не е непременно нещо лошо. Има някои доказателства, че може да носи ползи за здравето, като защита от болестта на Паркинсон. Но за голяма част от хората тази зависимост има отрицателно въздействие“ –

казва още Суини.

Няколко чаши кафе на ден

Други експерти, изследващи кофеина, са убедени в неговите ползи за здравето. Книгата „Големите пет“ на преподавателя по медицина в Харвард д-р Санджив Чопра поставя пиенето на кафе сред петте неща, които можете да направите, за живеете по-дълго и здравословно.

„Хората, които пият кафе, имат по-нисък риск за развитието на пет вида рак – на черния дроб, на простатата, дебелото черво, рак на ендометриума и кожата. Кафето предпазва от цироза, Паркинсон и диабет тип II“ –

казва Чопра.

Проучване от 2012 г., публикувано в медицинското списание „New England Journal of Medicine“, разкрива, че

мъжете и жените, които пият повече от три чаши кафе дневно, са с 10% по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови и респираторни заболявания, инсулт, травми, диабет и инфекции.

Но дори и най-големите поддръжници на кафето смятат, че дозата в „Asskicker“ е прекалено висока.

„Бих бил много предпазлив да изпия подобно кафе. Това е огромно количество кофеин. Това, което аз препоръчвам, е от две до четири чаши на ден. Редовната консумация е добра за черния дроб“ – 

признава и препоръчва д-р Санджив Чопра.

За или против кафето сте вече? Като за финал – преди няколко месеца изследване показа, че мъжете, които пият кафе са по-добри в леглото. Добро утро и приятен ден!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

цикория - полезният заместител на кафетоЦикория – здравословната алтернатива на кафето

 

кафеУстановиха микс от какво е ароматът на кафето

 

кафе8 начина да се събудим без кафе

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg