Измитите опаковани салати могат да са замърсени с вредни бактерии

0

Апетитно изглеждащият микс от листни зеленчуци, включително предварително измитите и готови за консумация салати, с часове се киснат във вода, в която са добавени токсични химикали (включително хлор) – предупреждава Йоанна Блайтман, разследващ журналист, специализиран в областта на храненето.

salad3Блайтман съветва да измивате винаги много добре салатите, които се продават в „чист и готов за консумация” вид, имайки на ум, че го правите за собствената си безопасност. Журналистката предупреждава, че във водата, в която мият листните зеленчуци, се добавя плодова киселина, която трябва да попречи на размножаването на бактериите. За да остане водата за дълго време прозрачна и без нежелани бактерии, към нея се добавя и дезинфектант, какъвто е хлорът, който намалява хранителната стойност. Но това, което трябва да се отбележи е, че много вредни бактерии са станали устойчиви на пестицидите.

Журналистката допълва, че производителите мият зеленчуците в една и съща вода в продължение на осем часа, което намалява ефекта на обеззаразяване.

salad2Експертите неведнъж са изтъквали, че всичко, което расте в почвата, може да влезе в контакт с вредни бактерии и гъбички. Бактериите, отделяни от едрия рогат добитък, замърсят подпочвените води и по този начин влизат в контакт с плодовете и зеленчуците.

Марулята, в период на растеж, се нуждае от много вода. Ако за напояване се използва замърсена с вредни бактерии вода, като например Ешерихия коли, листерия, салмонела, а след това тези бактерии навлязат в клетките на марулите и живеят в тях, докато не бъдат изядени – дори измиването няма да помогне.

rukulaПрез 2013 г. британската верига Sainsbury, оттеглила от магазините си цяла партида от предварително измита и опакована рукула, която била опакована под собствената им марка, поради наличието на бактериите Ешерихия коли, от които се заразили 18 души.

Преди няколко години Хю Пенингтън, заслужил професор по микробиология в Университета на Абърдийн, казал, че в найлоновите опаковки, в които се съхраняват салатни миксове и листни зеленчуци, има бактерии, които всъщност не могат да бъдат отстранени. Изследователят започнал да се интересува от проблема за замърсяването на храните, след като Британската Агенцията за защита на здравето провела разследване по случай с избухване на епидемия с криптоспоридиоза – болест, причинена от чревните паразити Cryptosporidium parvum – в Англия и Шотландия. През май 2012 г. от болестта пострадали около 300 души, които яли салата, продавана като „готова за консумация”.

spinachАнализът на други салати, в които има листни зеленчуци, потвърдил съществуването на връзка между бактериалните инфекции и консумацията на пакетиран пресен спанак.

Блайтман посочва, че производителите на храни използват различни мистериозни съставки, за които не информират върху етикетите. За много от тях можем да сме благодарни на технологичния прогрес – заместващите „истинските“ съставки, правят крайния продукт по-евтин. Тези компоненти включват ензим, който имитира вкуса на масло или лимонена киселина, с която се покриват с плодовете и зеленчуците, за да останат изглеждат по-дълго време свежи.

salad1Блайтман предупреждава, че част от информацията, съдържаща се в етикета, означава нещо съвсем различно, отколкото си мислим. Надписът „с добавени витамини“ може да означава, че даден промишлени произведен продукт, е обогатен с витамин C, произхождащ от ферментацията на генетично модифицирана царевица или синтетичен витамин Е, получен от суров петрол.

Нещо повече, няма голяма разлика между изкуствените и „естествените“ бои, както и между съставките, обогатяващи вкуса, и „диетичните“ подсладители, които увеличават риска от диабет тип 2 и могат да доведат до затлъстяване. Хранителните продукти, опаковани в защитена атмосфера, са били подложени преди това на газ, който да удължи срока им на годност.

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg