За жизненост и здраве има един неоспорим признак: плоският корем. Доста хранителни продукти, сред които и много здравословни храни водят до подуване и газове в стомаха. Ето и съветите на нутрициониста Рианън Ламбърт (на снимката) за това кои храни да избягвате, особено хората със стомашни проблеми, ако искат да са в добра форма и без излишни газове в стомаха.
Мляко и млечни продукти
По-голямата част от населението в света не притежава ензим за разграждане на лактозата – над 65 на сто. Какво означава това? Едно-единствено нещо – млечната захар преминава неразградена от стомаха към дебелото черво. Там се образуват и болезнени газове.
Газирани напитки
Безалкохолните напитки са вторият по образуване на газове в стомаха продукт. Газът, който се съдържа в тях буквално се „улавя“ от организма. Бирата е един от най-коварните „газирани виновници“ за образуването на газове в стомаха. Причината е, че в съдържанието на пивото влизат ферментиращи въглехидрати, сред които пшеница и ечемик.
Пшеница
Една от най-популярните в света зърнени култури е сред водещите причинители на подуване на стомаха. Консумацията на пшеница води до газове, особено при хора, които страдат от глутенова непоносимост.
Ябълки
Всеизвестен е фактът, особено във Великобритания, че „Една ябълка на ден пази лекаря далеч“. Със своето богато съдържание на фибри и захари иначе полезният и вкусен плод предизвиква неприятни газове при някои организми.
Преработени храни (Junk food)
Със сигурност за никого не е изненада, че продуктите, които имат ограничена хранителна стойност (преработените храни), са сред причинителите на доста неприятните стомашни усещания. Химикалите, които се съдържат в тях водят и до различни възпаления.
Лук
Сред основните виновници за стомашни неразположения е лукът, макар в повечето случаи той да се консумира в ограничени количества. Питате се каква е причината? Съдържащите се в лука фруктани. Това са разтворими фибри, а именно те предизвикват стомашния дискомфорт при хора с непоносимост към тях. Най-изявени са газовете в червата и стомаха при приемането на лука сурово състояние.
Сол
Прекомерната консумация на сол или солени храни като цяло може да доведе до задържане на течности в организма, тъй като солта се свързва с водата в тялото.
Леща
Храните, които изобилстват от фибри, сред които е и лещата, са най-богати на растителни влакна. Именно те допринасят за образуването на обилни количества газове в стомаха.
ВИЖТЕ ОЩЕ:
Идеалната закуска за хора с наднормено тегло
Яжте това за закуска всяка сутрин и мазнините от тялото Ви ще изчезнат
Убиец на затлъстяването! Само една чаена лъжичка на ден от тази подправка гарантира сваляне на 15 кг на 3 месеца
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!