Всеки, който е имал мигрена знае колко много главоболието пречи на нормалното функциониране. Една такава атака може да продължи от 4 до 72 часа! Главоболието може да бъде влошено от стрес, упражнения и дори някои храни. Ето какво трябва да избягвате!
Според Лий Петерлин, директор на изследванията относно главоболието в Университета Джон Хопкинс в Балтимор, някои хранителни продукти могат да предизвикат мигрена.
Алкохол? Не, благодаря!
Колкото и парадоксално да звучи най-опасен за получаване на мигрена е най-здравословният алкохол, т.е червеното вино. Според бразилски изследвания, приблизително 30% от хората, страдащи от мигрена признават, че след изпиване на чаша червено вино главоболията им са много по-силни. Не става дума за обичайния махмурлук. Изследователите отбелязват, че някои компоненти на червеното вино, като танините и флавоноидите, могат много да повлияят на силата на болката на лицата, страдащи от мигрена.
Кафе и производните му
Пиенето на кафе в големи количества и газираните напитки, които съдържат кофеин, може да причини мигрена. Това е така, защото кофеинът засяга мозъчните рецептори, които са отговорни за мигрената. Податливите на това главоболие хора трябва да се ограничат до изпиването на само 250-350 мл от този вид напитка.
Сирене и кашкавал
Това се отнася най-вече за сините сирена, но не само. Опасни могат да бъдат и кашкавалите Камембер или Чедър. Но какво общо имат те с мигрената? За съжаление, учените не могат ясно да отговорят на този въпрос. Те предполагат, че това може да е свързано с високото съдържание на тирамин, който засяга невротрансмитерите и причинява болка.
Пазете се от преработено месо!
Кренвиршите и колбасите съдържат натриев нитрат. Учените са открили, че той причинява промени в мозъка, които по-късно могат да доведат до мигрена.
Цитруси
Във връзка с това, учените не са единодушни. Някои изследвания са установили, че портокалите и лимоните може да предизвикат мигрена, а други – не. В крайна сметка, някои от страдащите от мигрена са получили силна реакция след прием на цитрусови плодове.
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!