Имате лоша памет? По-умни сте от останалите

0

Колкото паметта на човек е по-слаба, толкова по-висок е неговият коефициент на интелигентност, установи изследване на канадски учени.

Когато помним и най-дребните детайли, може да станем добри отборни играчи или да участваме във викторини. Но ако нашият мозък не губи сили за запаметяването на дребните нюанси, това значи, че той се готви за нещо много по-сериозно, показват още данните на изследователите.

Тялото ни сигнализира със седем симптома, че е под стресТе установили, че при увеличаването на количеството на невроните в хипоталамуса, делът на мозъка, отговарящ за паметта, той поощрява забравянето и освобождава паметта за по-важните детайли.

Канадските специалисти изтъкват, че не бива да се възхищаваме на умствените способности на човек, който помни всички носители на купата „Стенли“ от 1982 година насам.

Ценната способност на мозъка е да взема решения въз основа на получения опит, а не въз основа на запомнянето на безполезни факти.

В подкрепа на тази теза идва известният експеримент с мишки, който показа, че гризачите, на които било дадено лекарство за очистване на паметта, повторно намерили изхода от лабиринт по-бързо от побратимите си, които просто запомнили маршрута.

Когато мозъкът ни е затормозен с излишни факти, той трудно запомня новата и необходима информация.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg