Хипертонията – какво трябва да знаем за нея?

0

Хипертонията още е известна като високо кръвно. Това е налягането, което кръвта оказва на артериите в човешкото тяло. За да бъде измерено това налягане е нужно да се определят двете граници – горна и долна. Горната граница се измерва в момента на съкращение или свиване на сърцето, наречен систола. Съответно долната граница е моментът, в който сърцето се отпуска и се пълни с кръв, или още наречен диастола.

Кога кръвното се приема за високо?

Най-общо може да се каже, че когато долната граница е на 90, а горната граница над 140 – тогава говорим за високо кръвно. Но все пак, ако при еднократно измерване получим тези стойности, не можем да твърдим, че има наличие на хипертония. Кръвното налягане зависи от състоянието на организма ни и каква дейност извършваме. Например, при извършването на физическа активност и спорт е нормално стойностите да са повишени. Също така те зависят и от възрастта на човек, емоционалното му състояние, физическата му форма и др. За хипертония може да се говори тогава, когато стойностите на систола и диастола системно са високи и то при спокойно състояние на човека. Ако при многократни измервания кръвното е високо, тогава със сигурност състоянието е хипертонично.

Симптоми при високо кръвно

Един от характерните симптоми е главоболието в областта на тила. Важно е ако усетите дискомфорт в тази област да не игнорирате този фактор. Други много ясно изразени симптоми са: лесната умора, неравномерен ритъм на сърцето и прескачания в пулса, кръв в урината и др. Разбира се, това са най-често срещаните, но не и всички такива. Добре е да разполагате с апарат за измерване на кръвното и редовно да отчитате стойностите. Но пак напомняме, че дори и при еднократно измерване кръвното ви да е високо, то не значи, че страдате от хипертония. Това може да е само моментно състояние, за това е необходимо по-късно отново да повторите проверката.

Особено опасно за хипертонията е, че често протича без никакви симптоми и знаци. Това я прави изключително коварна болест, ако не следите редовно вашето кръвно налягане. Освен това може да подпомогнете защитата на своя организъм като приемате средства за профилактика. Особено подходящо средство, което ще ви помогне в борбата с високото кръвно е Heart Tonic. Това е натурален продукт, които е предназначен за превенция на хипертонията, разработен с изцяло естествени компоненти и съставки. Действа комплексно на цялата сърдечно-съдова система и предпазва от сериозни заболявания като стенокардия и аритмия.

heart tonic, високо кръвно, лечение на хипертонията

Освен, че поддържа кръвното налягане в нормални стойности, Heart Tonic действа благоприятно на работата на сърцето, повдига тонуса и подобрява качеството на живот.

Причини за високото кръвно налягане

Най-общо може да се разграничат два вида причини са високите стойности на кръвното:

  • Дължи се на друго съпътстващо заболяване или е в следствие на лечение с определени медикаменти;
  • Хипертонията е самостоятелно заболяване, без конкретна проявена причина. Много фактори съпровождат появата – преяждане, стрес, заседнал начин на живот, затлъстяване, прием на алкохол и тютюневи изделия, наследствена обремененост.

Диагностициране на високото кръвно

В съвременния живот вече са широко разпространени и достъпни апаратите за измерване на кръвно, които могат лесно да се намерят, да се закупят и да се използват в домашни условия. Това до голяма степен улеснява хората и те могат редовно и на спокойствие да следят показанията си, без да се налага да се посещава лекар. Но има някои фактори, които трябва да спазвате, за да имате гарантирано вярно показание на апарата:

  • Минимум два часа преди това не бива да сте извършвали физическа активност и спортни занимания.
  • Не бива да сте приемали кофеинови напитки (напр. кафе) и тежки храни.
  • Ръката, на която ще бъде направено измерването трябва да бъде на нивото на сърцето, а маншета се поставя два пръста над лакътя.

Как протича хипертонията

Това заболяване протича в три етапа. В първия етап кръвното се показва, но не при всяко измерване, на моменти е високо, но в други се нормализира. С течение на времето високите стойности зачестяват и така се преминава към втория етап на развитие на болестта. Понякога може да се нормализира, но това става все по рядко и по-рядко. Третият етап е най-опасен. При него се наблюдават леки или по-тежки увреждания на кръвоносните съдове, сърцето, мозъка, бъбреците и др. органи. Най-опасното при хипертонията е, че може да доведе до инфаркт или инсулт.

Лечение на високо кръвно

Ако вече има установена хипертония, трябва да е ясно, че лечението продължава цял живот. Основната задача на терапията е да поддържа границите на кръвното в нормалните им стойности и да не позволява то да се покачва. Медикаментите трябва да бъдат изписани от лекар след задължителни прегледи. Особено добър ефект биха оказали и комбинацията от хранителни режими, билкови продукти както и подходящи физически упражнения.

Как да се предпазим от хипертонията?

Проблемите с кръвното налягане може да бъдат наследствени. За да ги контролирате, често правете профилактични прегледи и измервайте регулярно стойностите вкъщи. За да намалите риска от развитие на болестта е добре да поддържате оптимално тегло, което е подходящо за вашата фигура. Важно е да извършвате физическа активност, да правите разходки и спортни занимания. Правилното и здравословно хранене, балансираните и качествени продукти до голяма степен ще спомогнат да поддържате кръвното налягане в нормални граници. Добре е сами да приготвяте храната си като използвате различни техники – печене, варене и задушаване. Препоръчва се да избягвате пържените, тежки и мазни храни.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg