Говорите си сами? Значи сте гении!

0

Говоря си много сама. И нямам предвид само вкъщи и когато съм сама. Аз говоря на себе си, докато вървя по улицата, когато съм в офиса или когато пазарувам. Мисленето на глас ми помага да материализирам целите си и да дам смисъл на нещата.

Но… говоренето сама на себе си ме прави да изглеждам луда. Само лудите хора говорят на себе си, нали? Те разговарят с гласовете в главите си. Ако си говорите сами, всеки си мисли, че сте психично болен. Това е погрешно схващане.

Да си говорите сами, е знак за гениалност

Говорите си сами, значи сте генийПсихолозите Даниел Суигли и Гари Лупян потвърдиха след щателно проучване хипотезата си, че да си говориш сам е… полезно. И ако се замислите, ще се убедите, че твърдението им е вярно. Най-умните хора на земята говорят или са си говорили сами. Само погледнете назад във времето и ще се убедите като прочетете вътрешните монолози на най-големите мислители. Дори поезията! Погледнете историята! Алберт Айнщайн е повтарял тихо на себе си всички негови велики сентенции!

Говорите си сами – мозъкът Ви работи по-ефективно

В един от експериментите по време на изследването психолозите Суингли и Лупян дали за задача на 20 души да намерят ябълка в супермаркета. Половината от участниците пазили тишина, а другите 10 души си повтаряли името на храната на глас, докато я търсели в магазина.

Оказало се, че хората, които повтаряли, че търсят ябълка, я намерили доста по-бързо от спазвалите мълчание в другата група. Произнасяните гласно думи пращат сигнали към мозъка като искри. И в един момент от въображаем, предметът се материализира и става по-лесен за разпознаване. Ефект има да повтаряте името на даден предмет, само ако знаете какво търсите.

Според психологът Гари Лупян говоренето на глас не винаги е полезно – ако наистина не знаете как изглежда търсеният от Вас предмет, дори и да повтаряте гласно името му, ефект няма да има или откриването му ще Ви забави. Ако обаче знаете, че примерно, бананите са жълти и имат определена форма, щом Ви се каже да търсите банан, това моментално активира мозъчните полета, които отговарят за визуализацията и по този начин ви помага да намерите предмета.

Говорите си сами, значи сте гений

Говорите си сами – организирате по-бързо мислите си

Когато си говоря сама, съм в състояние да вкарам в ред (организирам) безбройните мисли, които обикалят като луди в мозъка ми. Когато чуя на глас задачите, които имам да върша или мислите, които ме терзаят, това успокоява нервите ми. По този начин се превръщам в свой собствен терапевт: изричането на глас на задачите ми помага по-бързо да се справя с моите проблеми.

Според психолога Линда Сападин, общувайки със себе си на глас, Вие си помагате при вземането на важни, но трудни решения.

„Този метод Ви помага да изясните по-добре мислите си. Склонни сте да отсеете кое е важно и кое не и да вземете решения, коствали Ви доста дълги мълчаливи размисли.“

Всеки от нас знае, че най-добрият начин да решите един проблем, е да се говори за него. Ето защо, ако проблемът засяга единствено и само Ваша милост, защо пък да не го споделите гласно със себе си?

Говорите си сами, значи сте гений

Ако си говорите сами, по-бързо ще постигнете целите си

Да направите цял списък с цели, които да осъществите и завършите по най-добрия начин, понякога е трудно постижимо. Идеята за бял лист с написани думи, дори може да бъде непоносима. Когато обаче споделите гласно със себе си тези цели, постигането им се осъществява и се развива по доста по-стабилен начин. Ако разговаряте със себе си по време на трудностите по реализирането на дадена задача, всяка стъпка до крайната цел ще бъде не толкова трудна и доста по-кратка. Нещата изведнъж ще изглеждат изпълними, а Вие по-спокойно ще се справите с проблема.

Психологът Линда Сападин казва:

Линда Сападин„Изричайки целите си на глас, Вие фокусирате вниманието си върху конкретните проблеми за изпълнението им, засилвате посланието, контролирате вашите избягали емоции и се предпазвате от отвличане на вниманието. Това прави нещата постижими и Ви мотивира да ги докарате докрай.“

Говорейки си сами, означава, че сте самоуверени. Като Алберт Айнщайн, който е бил свръх талантлив и благодарение на това, че си е говорил сам, е реализирал възможностите си по най-добрия начин. Помнете, че хората, които си говорят сами, са доста вещи в това, което правят и разчитат само на себе си, за да разберат от какво имат нужда.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg