Ето защо защо мъжете живеят по-кратко от жените

0

Изследване на учени от университета „Дюк“ доказа защо жените живеят по-дълго от мъжете. Според ръководителят на екипа, провел изследването проф. Сюзан Албъртс дълбоки наследствени корени са в основата на по-краткия жизнен път на мъжете.

Тенденцията дамите да надживяват господата е генетично програмирана, тя се е наблюдавала още при приматите – нашите прародители.

Специалистите установили, че днес всички хора по света живеят доста по-здравословно и по-дълго, отколкото в миналото. Точно този напредък редуцира опасността от преждевременна детска смъртност и увеличава шанса за оцеляване на новородените. Анализирани били описания на повече от милион смъртни случаи и раждания от XIX в. до днес. В мета данните влезли и статистики от общества, като тези пост-индустриалните в Швеция и Япония, както и от социумите преди тях.

Мета данните били били сравнени с продължителността на живота при видове примати през последните 50 години. Сред тях шимпанзета, лемури, горили, капуцини и павиани. Както при маймуните, така и при хората бил отчетен генетически ущърб при мъжките екземпляри, в сравнение с женските.

жените живеят повече от мъжете

Междувременно учени от Израел установиха, че лошите жени получават по-високи заплати в сравнение с добрите. Анализирани били доходите на хиляда служители в нидерландска електронна компания. Но и най-лютите дами в компанията не съумявали да застигнат по заплати най-благите мъже в службата. Алфа-жените, които ясно поставяли исканията си пред своите началници и не отстъпвали от тях, обикновено се сдобивали и с по-тлъсти възнаграждения, в сравнение с посестримите си, които са по-мили от тях.

За проф. Шарон Токер от университета в Тел Авив, който е и ръководител на проучването, трябва коренно да се променят представите за традиционно смятаните за мъжки и женски качества.

„Изненадващо констатирахме, че жените, които са по-благи, са наказвани финансово за това, че са добри“ –

твърди Токер.

А що се отнася до самите благодушни дами, то те били уверени, че им плащат доста повече, отколкото им се полага. Проучването стигнало до заключението, че е доста честа практика дамите да работят повече от мъжете, но за него получават по-оскъдно възнаграждение. Властните жени пък не били финансово ощетявани за своето поведение в офиса, а извличали от единствено финансови облаги от него.

жените живеят повече от мъжете

И още едно актуално изследване по темата мъже – жени: Господата, които са женомразци страдат доста по-често от депресия. Сексистки настроените мачовци с пренебрежително отношение към нежната част от човечеството са по-често самотни, установиха учени от американския щат Индиана. Тези мъже доста рядко търсят специализирана помощ за решаването на своите проблеми.

Д-р Джоел Уанг и неговият екип свързали душевното здраве на доброволците, които изследвали с единадесет типа мъжко поведение. А именно поемане на рискове и емоционален контрол, желание за победа, насилие, плейбойско поведение, доминиране, власт над жените и др. Три от тези норми най-често водели до влошено психично здраве – сексуалната разпуснатост, насилието и нуждата от емоционален контрол. Учените направили анализ на резултатите от 78 глобални психологически изследвания.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

 Ето защо жените трябва да прощават изневярата на мъжете

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg