Ето защо след дъжд въздухът ухае (видео)

0

Повечето хора обичат да отварят прозореца след дъжд, за да се насладят на чистия въздух. Задавали ли сте си въпроса как е възможно след летния дъждец да се носи това толкова приятно ухание във въздуха?

Дъждът е само вода, преди да стигне земята, която няма мирис. Но след като падне на земята и се удари в нея, настъпва взаимодействие с… мръсотията, след което се освобождава свеж, почти сладък мирис на дъжд. Изследователите стигат до извода, че вече могат с точност да определят механизма, който освобождава аромата в околната среда.

raindrops fall1Ароматът всъщност има име. Наричат го „Petrichor“ (от гръцката дума „Петра“, което означава „камък“ и „посока“) и се свързва с течността, която тече като кръв във вените на боговете. Това явление за първи път е описано (като познатата миризма след лек дъжд) през 1964 г. от двама австралийски учени, но досега изследователите не бяха успели да разберат физичните механизми, на които се дължи.

„Досега винаги се е говорило за ароматните масла, излъчвани от растенията и някои химически вещества, произхождащи от бактерии, които са причината да се получава миризмата след дъжд след дълъг период на суша. Интересното е, че досега никой не е разгледал начина, по който се формира този миризма във въздуха „,

казва в свое изявление Кюлен Буйе, професор по машинно инженерство в Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж.

raindrops fall2Когато една дъждовна капка удря със своята пореста повърхност земята, тя улавя малки „джобове”, пълни с въздух. Тези мехурчета след това получават ускорение нагоре, точно като мехурчетата в чаша шампанско, преди да достигнат до повърхността и се освобождават във въздуха като микроскопични частици, наречени аерозоли. Учените смятат, че точно те са причината за освобождаването на дъждовния аромат след валежи.

Буйе и колегата му Юнгсу Янг, заснели на видео как капки дъжд се ударят в 38 различни видове повърхности, в това число: 12 инженерни материали и 16 почвени проби. Изследователите наблюдавали процеса, чрез използване на система от камери с възможност за записване на високи скорости. В зависимост от скоростта на капките и свойствата на почвата, облакът от стотици аерозолни капчици може да бъде разпръснат само за няколко микросекунди. Изследователите открили, че това най-често се случва след падане на леки и средни превалявания, докато значително по-малко аромат се излъчва след падане на проливен дъжд.

Учените считат, че аерозолите могат да разпространяват не само видими ароматни компоненти, но също и някои замърсени примеси като вируси и бактерии, които се съдържат в почвата. Бъдещите им изследвания ще бъдат съсредоточени точно върху механизма на разпространение на дъждовното ухание и как това да бъде използвано и в нашия живот, за да го направи по-уханен и приятен.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg