Ето кои са двете неща, по които преценяваме човек при запознанство

0

Нито един човешки индивид не е безпомощен, когато става въпрос за първи впечатления при запознанство. Те могат да „излязат“ от различни места – отдавна „заключена порта“ в мозъка ни, от подсъзнанието, но това не означава, че щом едно нещо е несъзнателно, трябва непременно да е извън нашия контрол.

Всеки от нас е наясно, че

няма второ впечатление.

градски българинПървото впечатление – начин на употреба

 

Срещнем ли нов познайник, автоматично в съзнанието ни изниква специфично усещане за неговата личност – понякога правилно, друг път – грешно. Едно е сигурно –

ще ни отнеме повече време да променим чувствата и отношенията си към определен човек, отколкото да ги затвърдим.

Никой не може да каже с точност кое оформя оценката ни при първи контакт с нов за нас човек. Това се случва мълниеносно в мозъка ни. Усмивката, ръкостискането, позата, дрехите? Не, никак не е лесно да осъзнаем какво точно ни предизвиква да харесаме, или да изпитаме първоначална антипатия към наш нов познайник.

За да извлечем максимална полза от първата ни среща с човек, трябва да си дадем сметка кое срещуположният наблюдава несъзнателно при запознанството си с нас.

Навиците, които могат да сринат кариерата Ви

 

За психолога Ейми Кюди от Харвард, това се свежда до две прости неща, които описва в книгата си „Присъствие“. Ето кои са те накратко:

ДОВЕРИЕ И ТОПЛОТА

Буди ли у мен уважение и мога ли да му се доверя? Това се питаме подсъзнателно, щом срещнем за първи път някого. Задавайки си тези въпроси, мерим персоналната топлина, която излъчва новият ни познайник.

От еволюционно гледище, това е водещо, защото у всеки човек е заложено да бъде социално същество.

За да оцелеем, се нуждаем един от друг.

Необходимо е да сме наясно дали този нов в живота ни индивид ще стане част от личната ни система за взаимопомощ и подкрепа.

Склонен ли е той/тя по-скоро да ме нарани, или да ми окаже помощ? Съпричастен ли ще е с моите страдания? Заплаха ли е за моето АЗ по някакъв начин? Ще ми помогне ли при решаването на мой личен проблем, или ще бъда използван от него/нея? Възможно ли е да му/ѝ вярвам на всичко, което споделя? Колко близо мога да го/я допусна до себе си и в живота ми като цяло?

КОМПЕТЕНТНОСТ

Втората стъпка е преценката на компетентността на новия човек, влязъл по някаква причина в нашия живот. За повечето от нас това е по-сложната стъпка, защото тук става въпрос за преценяването на силата и интелигентността на мъжа/жената срещу нас.

Уверен ли е този човек в собствените си способности и в себе си като цяло? Наясно ли е кой е той? Уважава ли преди всичко себе си? Изглежда ли човек, който контролира личния си живот и доволен ли е от собствените си решения? Образован, интелигентен, ангажиран, силен и добре информиран ли е?

По-трудно за проектиране в съзнанието ни е усещането за компетентност, в сравнение с топлотата на отсрещния непознат човек. За сметка на това е в пъти по-ценено.

Любопитно обаче е, че дори и да сте събрали цялата компетентност на света, не отговорите ли позитивно на първоначалния тест за доверието и топлотата, няма да сте оценени по достойнство. Ето защо, за да се представим добре в очите на отсрещния, е нужно да покажем и двете. Без значение дали става въпрос за интервю за работа, първа среща с родителите на партньора ни – критериите не се променят.

Грешките, които допускаме на интервю за работа

 

На първо място е задължително да бъдем приятни хора, на които може да се гласува доверие. Веднага след това е нужно да изградим чувството за надеждност и компетентност, за да се превърнем в личност, на която се възхищават и ще заобичат.

запознанствоПсихологът Ейми Кюди е категорична:

„Опитваш ли се да повлияеш на някого, без да си спечелил неговото доверие, далече няма да стигнеш. Нещо повече. Може дори да генерираш подозрение, тъй като това се възприема като желание за манипулация. Нежен, сърдечен човек, който в същото време е силен и достоен за възхищение. Едва след като сте преценили първоначална атмосфера на доверие, силата се трансформира в дар, а не в заплаха.“

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg