Ето как парите вредят на Вашето здраве

0

Парите са основна причина за стрес от 2007 година. Това гласят редица изследвания, които са правени през последните девет години. Ако преди това сте си мислили къде може да отидете на почивка, какво да си купите, за да се поглезите и да похарчете част от парите си, то днес се притеснявате откъде да намерите още, за да успеете да погасите задълженията си. Стресът на свой ред отключва редица болестни състояния, затова човек трябва да полага адекватни грижи за личния си портфейл.

Ето ги и трите основни финансови проблема, които тревожат в най-голяма степен хората…

Един от тях е липсата на адекватно решение при спешни финансови нужди. А такива са например течът от покрива, повредата в автомобила. На първо четене са малки проблеми, но всъщност след себе си водят до доста сериозен стрес. Затова е добре да помислите и да се възползвате от услугите на т.н. „фондове за спешни нужди“. Влагайки в тях средства, ще знаете, че имате източник на такива при неотложни ситуации и няма да сте зависими от скъпите кредитни карти. От друга страна е хубаво парите да се управляват по начин, водещ до тяхното увеличаване. Добра алтернатива са и депозитите, които се предлагат от банките. Народната мъдрост гласи:

Заделяй сега, за да имаш след време!

Дълговете са втората причина за неминуем стрес. Това си е сериозен проблем, тъй като дългът често се усеща в домакинствата като огромна черна дупка. Опитваш се да продължиш напред, докато се бориш с неразумното си минало. Изследване в Съединените щати показва, че през миналата година средното американско семейство има задължения в размер на около 130 000 долара, като 48 000 от тях са студентски заеми а други 16 000 под формата на кредитни карти. Тези цифри са предостатъчни за да стресират всеки един средностатистически жител на планетата. Редица финансови специалисти са готови да изработят индивидуална програма за справяне с финансовото бреме. Те ще Ви посъветват и как да избегнете примамливата оферта за кредит, който след това няма да може да изплащате. Не губете време, а се консултирайте!

Не по-малък стрес за редица е и наближаващият момент за пенсиониране. Това е перо, за което трябва да мислиш още докато си млад и да пестиш. В противен случай стресът се увеличава с напредването на възрастта. Все пак времето си е критичен фактор, когато става дума за постигане на нормален живот след получаване право за пенсия. Тъй като пенсията в най-общия случай не е достатъчна, финансовите експерти съветват да започнем заделяне на средства за пенсиониране още с навършването на 20-тата си година, като заделяме всеки месец по около 10% от доходите. Така успоредно с парите от държавния пенсионен фонд ще разполагаме и с лични активи за неотложни нужди, а защо не и заслужени пътувания!

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg