Елиминираща диета: 10 причини да я започнете

2

Омръзна ли Ви от всякакви хранителни тенденции и режими, с които се опитвате да свалите излишните килограми? В широкия спектър от диети повечето от Вас се чувстват объркани кой режим да изберат за следване. Въпреки това здравните специалисти и диетолозите са на едно мнение:

т.нар. елиминираща диета е най-добрата за всеки един организъм.

Тази диета е дългосрочна и може да я срещнете в други източници под името „храната като лекарство„. Елиминиращата диета залага на премахването на определени храни в продължение на няколко седмици и се фокусира върху консумацията на конкретни хранителни продукти. Тази диета осигурява дългосрочни ползи за здравето Ви. Сред тях повишена енергия, подобрено храносмилане, възстановено качество на съня, по-свежа кожа и др.

Елиминираща диета

Ето и 10-те ползи от т.нар. елиминираща диета:

премахвате възпаленията

Хроничните възпаления са свързани с редица сериозни здравословни проблеми. Сред тях повишаване на теглото, хронична умора, мускулни и ставни болки, дори рак. За да ги лекувате успешно, трябва първо да се премахнете основната причина, т.е. възпалението. Това може лесно да се постигне с елиминиращата диета, а именно като се отстранят определени вредни за Вас храни.

повишавате жизнената си енергия

Липса на енергия, трудно събуждане сутрин, хронична умора през деня, и енергийни сривове в следобедните часове са предизвикани основно от храните. Премахването на вредните за организма ни от менюто за по-малко от два месеца, значително ще увеличи нашия тонус и ще активира мозъчната функция.

определяте непоносимостта към конкретни храни

Чувство за подуване или умората след яденето на определени храни е показател, че Вашето тяло е с непоносимост към тях. Като ги отстраните от менюто си, ще помогне на тялото да функционира оптимално.

установявате кои храни са полезни за организма Ви

Освен премахването на вредните за тялото Ви храни, трябва и да установите сами с кои храни организмът Ви функционира правилно. Това са и най-питателните и полезни за Вас храни.

създавате индивидуален хранителен план

Едно от най-големите предимства на елиминиращата диета е, че тя Ви помага да определите кои храни работи за Вашето тяло и които не. Това е строго индивидуално, тъй като храни, които са от полза за някои хора, може да предизвикат проблеми при други. Елиминиращата диета ще Ви помогне да създадете собствен план „Храната като лекарство„, сътворен единствено и само за Вас.

Елиминираща диета

прочиствате червата си

Според Хипократ, бащата на медицината „Всяка болест започва в червата!“ Елиминиращата диета насърчава процеса на чревно прочистване, защото най-опасните чревни бактерии ще бъдат отстранени, когато започнете да приемате само подходящите за Вашия организъм храни. В delo.bg вече писахме начинът на нашата читателка Иванка от Русе за изчистване на всички паразити от тялото й!

повишавате Вашата имунна система

Друго важно предимство на този хранителен режим е, че се засилва имунната система. Това означава, че здравето Ви ще се закрепи. Това е особено важно, ако сте предразположени към вирусни инфекции или се борите с автоимунно заболяване.

намалявате приема на преработени храни

Не е тайна за никого, че преработените храни – пакетираните и с дълга трайност, са лишени от каквито и да е хранителни вещества. Те могат да доведат до редица здравословни проблеми, включително хипертония, затлъстяване, диабет. Елиминиращата диета е идеалният начин да премахнете от менюто си т.нар. junk food и да се съсредоточите върху здравословните храни.

давате на тялото си нежност, любов и грижи

Елиминиращата диета се фокусира върху създаването на персонален устойчив план „Храната като лекарство„, който лекува тялото Ви и го предпазва от редица заболявания.

обръщате внимание на храната, която ядете

Диетите, които прокламират глад нямат необходимите ползи за здравето. Те могат да дадат временни резултати, но никога не са добри в дългосрочен план. Човешкото тяло зависи от питателната и природна храна за правилната си функция. Обръщайте повече внимание на това, което ядете и ще усетите съвсем скоро ползите за цялостното си здраве!

Ако сте привърженици на здравословното хранене и стабилен хранителен режим, който ще Ви гарантира добро здраве и сваляне на килограми преди и след празници, както и по време на пости, вижте съветите на д-р Донка Байкова в статията Донка Байкова: Не спазвам целия пост

А моята диета, с която свалих доста килограми вижте в статията Костадин Филипов: Свалих 30 кг без йо-йо ефект

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!2 коментара

    • Костадин Филипов на

      Татяна, тази диета е индивидуална за всеки един организъм! Прочетете пак внимателно, пише как трябва всеки сам да я изгради – т.е. да прецени кои храни го правят тромав, муден и с понижена енергия. След като ги премахнете от менюто си постепенно, т.е. ги елиминирате, ще усетите, че тялото Ви се възражда! Полезна е т.нар. елиминираща диета, защото само Вие може да установите кои храни Ви вредят. Успех!

Коментирай в Delo.bg