Джак Никълсън на 80: Единственият начин да избегнеш страха от смъртта, е да живееш тук и сега

0

Една от легендите на Холивуд – Джак Никълсън, прочут с бунтарството си на екрана и извън него, става на 80 години. Обичаният актьор не се е появявал във филм, откакто неофициално се оттегли през 2010 г. Носят слухове обаче, че планира да се завърне в комедията „Тони Ердман“.

Джак Никълсън на 80Джак Никълсън е роден на 21 април през 1937 г., като извънбрачно дете на 18-годишна танцьорка от Ню Джърси. Отгледан е от родителите й и бил на 37 г., когато разбрал, че по-голямата му „сестра“ Джун всъщност е майка му. Пробив прави с ролята си на адвокат алкохолик във филма „Волният ездач“ от 1969 г. и за нея получава първата от общо 12-те си номинации от американската Академия за кинематографично изкуство и наука. В продукцията участват също Питър Фонда и Денис Хопър.

Джак Никълсън печели първия си „Оскар“ за главна мъжка роля с превъплъщението си в образа на психично болния пациент в „Полет над кукувиче гнездо“ от 1975 г.

Джак Никълсън на 80

Следват поредица от успешни роли в „Китайски квартал“ на Роман Полански от 1974 г., „Сиянието“ на Стенли Кубрик от 1980 г. и „Честта на фамилията Прици“ от 1985 г.

Джак Никълсън на 80

Никълсън печели още две статуетки „Оскар“ – за ролите си на алкохолизиран бивш астронавт в „Думи на обич“ от 1983 г. и на мрачен невротик в саркастичната комедия „Колкото толкова“ от 1997 г. Междувременно актьорът направи дяволската си усмивка запазена марка в образа на Жокера от филма „Батман“ през 1989 г.

Джак Никълсън на 80

Личният живот на Джак Никълсън е не по-малко пъстър аот професионалния му. Той живее десетилетия наред в Холивуд хилс, където е съсед на Марлон Брандо и Уорън Бийти. Въпреки че актьорът има 5 деца от 4 жени, той се жени само веднъж за колежката си Сандра Найт. Бракът им продължава от 1962 г. до 1968 г. След 13-годишна връзка с актрисата Анджелика Хюстън, той прави дете на най-добрата приятелка на дъщеря си – модела Ребека Брусард.

Джак Никълсън на 80Независимо от напредналата си възраст, Джак Никълсън си остава все така чаровен и неотразим на екрана. Сред най-ярките му роли в новия век са „Клетвата“ от 2000 г., режисирана от Шон Пен, „За Шмид“ от 2002 г. на Александър Пейн, „Управление на гнева“ от 2003 г., „Ритни камбаната с финес“ от 2007 г., в който си партнира с Морган Фрийман и „Как да разбера“ от 2010 г.

В „Ритни камбаната с финес“ той играе Едуард – неизлечимо болен милионер, който написва списък с нещата, които иска да преживее, преди да умре. На премиерата на филма Джак Никълсън призна, че собственият му списък не се различава особено от този на героя и единственият начин да избегнеш страха от смъртта, е да живееш тук и сега.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg