Милена Фучеджиева: Бях щастлива, но и леко разтреперана по време на първия ми полет

0

Милена Фучеджиева е родена в семейството на писателя Дико Фучеджиев и потомката на македонския революционен род Хаджиеви Пиринка Хаджиева. Завършилата кинорежисура в НАТФИЗ Милена живее 20 години в САЩ, а след връщането си у нас през 2010 г. се захваща успешно с филмови сценарии („Седем часа разлика“), писане на книги и телевизионни предавания. Милена Фучеджиева е автор на няколко сборника – с есета „Белият негър“ (2001), с разкази – „НеХана“ (2004), със стихове и фотографии – „Нощен проект“ (2006) и на фентъзи романа „Кефер. Цветовете на малката Ида“ (2007). Тя е първата у нас, която издава блог на хартия „Аз, бLогинята“ (2010), в същата година става и носител на наградата „Златно перо“ за публицистика. Емблематични в творчеството й са двете части на романа „Сексът и комунизмът“ (2014 и 2015).

 

Вече повече от година Милена има собствено ток шоу в Bulgaria ON AIR, на което е водещ и сценарист. Провокативната Милена прие предизвикателството да стане част от колекцията спомени от самолетни преживявания на обичани и популярни българи в рубриката ПЪРВИ ПОЛЕТ на delo.bg.

Покрай историята на Райна Касабова, която Костадин Филипов разказва в два епизода на „Провокативно“, а тя е първата жена в света летяла на боен самолет, се сетих за моето първо летене.

Милена Фучеджиева

Бях на 5 годинки и с баща ми и майка ми отивахме на почивка в Станцията на писателите до Варна.

Бях изключително развълнувана и щастлива, че ще сме във въздуха и че ще летим, но и леко разтреперана.

Милена ФучеджиеваЗакопчаването на колана създаде още по-голямо напрежение за предстоящото преживяване. И още при излитането, когато за пръв път изпитваш набирането на скорост и отлепянето от земята, едно момиченце на моя възраст започна да реве с всичка сила. И мен ме беше малко страх, но

възбудата от това, че вече бяхме във въздуха беше много по-голяма.

И това дете се дереше и не спираше. Пътниците не бяха особено щастливи, защото и сред тях имаше хора, които се страхуваха, въпреки че бяха възрастни.

Летенето със самолет в края на 60-те не беше както сега, все едно, че взимаш тролея до Руски паметник. Летеше се рядко и наистина беше вълнуващо, както и напрягащо за по-страхливите.

И така, това момиченце не само ни надуваше главите с рева си, но и започна да повръща. А аз бях супер горда, че нито ме е страх, нито рева, нито повръщам. И весела, и щастлива, и досадна – реших да отида да видя момиченцето и да го успокоя. И изведнъж, виждайки ме,

родителите му казаха, че ще го сменят с мен, ако не престане да плаче и да повръща. Като че ли повръщането можеше да бъде спряно по поръчка! Пълно невежество!

Милена ФучеджиеваАз изтичах обратно при нашите, но онези взеха детето и го докараха до нашите седалки. Мазни и усмихнати към нас, предлагаха заменка – щастливо момиченце срещу тяхното повръщащо и уплашено дете. Аз, разбира се, отказах да бъда заменена, а то – горкото, гледаше още по-ужасено. Не стига, че всичко това му се случваше, а и на всичкото отгоре мама и татко не го искаха заради това момиченце (аз), което не се страхуваше. Най-накрая си се върнаха по местата, а аз бях горда, че съм смела и не повръщам. Тези родители бяха пълни идиоти. Невежи хора, които вместо да успокояват страховете на детето си, дори го заплашиха, че могат да го сменят с друго. Кой знае какви психически щети са му нанесли.

Такива бяха първите полети с големи съветски самолети, в които летяхме до Варна. А летището колко хубаво ми се видя! Всичко беше ново, светло и възбуждащо с възможността да не се тътриш 8 часа с Москвича на баща си, докато стигнеш до мечтаното море. А там те чакаше бандата с весели деца, с които щяхте да прекарате най-свободните, безгрижни и щастливи мигове от живота си.

Още любопитни самолетни преживявания на други обичани и популярни българи, може да прочетете в рубриката ни ПЪРВИ ПОЛЕТ.

Евтини самолетни билети ще откриете в промоционалните предложения на Check.bg ®

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg