Доказано: Вегетарианската диета е два пъти по-ефикасна от антидиабетната

0

В търсене на перфектната диета, не осъзнаваме колко лесно и здравословно би могло да свалим излишни килограми, ако в дневното ни меню присъстват основно зеленчуци и плодове. Доказателството идва от американския Лекарски комитет за отговорна медицина.

Специалистите направили изследване със 74-ма подбрани на случаен принцип доброволци, които имали диабет тип 2. Идеята била да бъде проследен ефектът от традиционната антидиабетна диета и вегетарианския хранителен режим.

диета

Резултатите, поместени в Journal of the American College of Nutrition, показали, че по-ефикасно от телесното си тегло губят вегетарианците като същевременно регулират обмяната на веществата в организма си, отколкото мъжете и жените, подложили се на нискокалоричен хранителен режим.

В цифри това доказателство изглежда така:

7 кг свалили пациентите на зеленчуци и плодове като редуцирали и вътремускулните си мазнини, докато тези, които спазвали традиционна антидиабетна диета стопили едва 3,5 кг.

диета

Едната контролна група хапвала основно плодове, ядки, зеленчуци и зърнени храни, а тези във втората следвали съветите за хранене на Европейската асоциация за изследване на диабета.

диета„Храненето по вегетарианската диета доказа, че именно тя е най-добрата за намаляване на телесното тегло. С това изследване доказахме още, че с нея метаболизмът се подобрява, а вътремускулните мазнини се стопяват. Мисля, че резултатите са от изключителна важност не само за хора, които се опитват да отслабнат, но и за засегнати от диабет тип 2 и/или метаболитен синдром“ –

категорична е д-р Хана Кахлеова от американския Лекарски комитет за отговорна медицина.

За здравния експеримент специалистите използвали ЯМР, за да бъде изследвана бедрената мастна тъкан на доброволците. По този начин най-добре се установява как двата типа диети влияят върху вътремускулните, подкожните и субфасциалните мазнини.

Учените констатирали, че двата хранителни режима водят до идентично редуциране на подкожните мазнини, но вътремускулните и субфасциалните мазнини били редуцирани само при хората, които спазвали вегетарианската диета.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg