Детски послания върху хартиени лястовици

0

Какво би бил света без детските усмивки? Пустиня, в която буренясва тъжното ни всекидневие, изпълнено с омраза и жестокост. Децата са цветята, мечтите, копнежите, вярата, любовта и това никога не може да звучи като клише. Светът все повече се пропуква от безсмислена агресия и все по-важно е децата да бъдат съхранени и да бъде опазена тяхната чиста Вселена…

Детската фантазия няма край и дори безумното ни съвремие не може да я потуши. Една чудесна инициатива събра ученици от столичното 51-во СОУ „Елисавета Багряна”, а поводът е отбелязването на Световния ден на детето – 20-ти ноември. Организацията идва от Държавната агенция за закрила на детето, идеята е да се украси „Дърво на правата“ в шест български града (София, Варна, Бургас, Пловдив, Враца и Русе).

На двора и на столичното 51-во СОУ разпериха криле и „кацнаха” върху дърветата хартиени лястовици. Изработени с голям ентусиазъм от учениците те символизират детските права и послания към света на възрастните. В своеобразното „опаковане“ на дърветата взеха участие представители на Съвета на децата към ДАЗД. Лястовиците са били изработени в часовете по изобразително изкуство на преподавателя г-н Антон Калчевски в обявената от Агенцията седмица на правата на децата децата (16-20 ноември).

Усмивки грееха върху детските личица, когато поставяха своите лястовици с надеждата, че техните права ще бъдат уважени и зачитани. Самата лястовица е наш народностен символ на надеждата, а когато тя е сътворена от детските ръце, нейната сила се превръща в магическо заклинание.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg