Детето Ви не иска да остане само вкъщи? Ето как да му помогнете да победи страховете си

0

Желаете от време на време да излизате с любимия насаме, да отидете на концерт или на заведение… И това се оказва невъзможно, тъй като детето Ви не желае да остане само вкъщи, но вече е достатъчно пораснало. Тогава какво го безпокои? И как да постъпите?

детето само вкъщиСмятате, че детето Ви вече е на подходящата възраст, за да може да изкара няколко часа без Вас вкъщи. Обяснявате му, че ще отсъствате за няколко часа, а то изпада в паника. Приемете, че детето Ви не се превзема и е напълно нормално да изпитва чувство на страх. Напълно възможно е в подобни моменти синът или дъщеря Ви да дават воля на фантазията си и да си представят какви ли не страхотии: че може да бъдат нападнати от крадец, в къщата да има чудовище или да са следвани от призраци… Достатъчно е подът да изпука, вратата да скръцне или нещо да потропа на прозореца, за да се втрещи и да се скове от страх.

Въпреки Вашите успокоения, когато е само, детето много често изпада в паника при най-невинни и дребни обстоятелства: способно е да приеме неприятния пушек на нещо прегоряло, който идва от съседите за страховит пожар, да смята, че случайното позвъняване на вратата е опит за взлом… А ако случайно, без да иска, детето се нарани, то в такъв момент дори най-малката драскотина му се струва фатална и застрашаваща живота му.

Научете детето си да е самостоятелно

Причината за това състояние е, че Вашето дете е свикнало някой постоянно да бди над него и то се чувства добре обгрижено от мама, тати, баба или дядо. Ето защо отрано трябва да научите детето си да бъде независимо, като го оставяте примерно само да се прибира понякога от училище или да го пращате до съседния магазин да купи хляб, мляко и други дребни покупки. Така лека-полека то ще се освободи от вашата опека и без да се бои ще може да се отделя от вас.

Няма безстрашни деца – това поведение не идва наготово, а се учи постепенно с натрупания опит. Между 8 и 11 години повечето деца безпроблемно остават сами вкъщи. Може да ви се струва, че и Вашето дете е готово да остане самичко, тъй като играе с часове само в стаята си, докато вие сте в съседното помещение. Това е добър знак, но не е достатъчен. За да сте сигурни, трябва да се убедите, че няма никакъв проблем, ако Вие и баща му напуснете дома, дори за няколко часа.

детето само вкъщи

Важно е да поговорите с детето си

Попитайте го от какво конкретно се бои и задължително се информирайте дали е имало проблеми и какви са били те, когато последно е останало само вкъщи. Навярно, ако малчуганът е бил уморен или е имал неприятности в училище, това може да повлияе върху преживяванията му. В такъв момент детето има нужда от опора, сигурност, да е заобиколено от нежност и повече внимание.

Когато разказва какво е преживяло и какво чувства, когато е било само, детето Ви намира отдушник за терзанията си. Говорейки за страховете му, но съвсем сериозно, без присмех и подигравки, то ще намери сили да се изправи срещу страховете си. Ако се бои да остане само, то намерете начин да има възрастен човек в дома – не толкова да го наглежда, колкото да му вдъхва увереност.

Навярно Вашето отроче се нуждае от повече време, за да приеме спокойно разделянето с родителите си. Хлапето обича и му е приятно да е свободно и да прави каквото желае, стига да преодолее страха веднъж завинаги.

 

Трябва да сте сигурни в него

Има още един проблем, когато детето остава само – дали то е достатъчно зряло и няма ли опасност да извърши някаква глупост, която ще застрашава здравето и живота му, докато Вас Ви няма. То може да направи беля, свързана с безопасността в дома. Трябва да знаете, че дори и да не сте били с детето си, вие сте отговорни като родители за всичките негови постъпки.

детето само вкъщиНай-правилното в началото е да оставяте Вашето дете само за кратко време – 10-15 минути. Така ще се убедите дали можете да му имате доверие и можете ли да сте спокойни за него. Едва тогава можете да си позволите и по-дълго отсъствие от дома.

Когато взимате важно решение, като това за оставянето на детето само вкъщи, е важно да знаете какви са законовите възможности и ограниченията. Според чл.8 (8) от Закона за закрила на детето, „родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие“. Така че и законът оставя възможността за лична преценка на родителите според специфичното развитие на всяко дете.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg