Ето защо не можем да се наспим добре в чуждо легло

0

Задавали ли сте си въпроса защо не можете да се наспите, когато прекарвате нощта в чуждо легло? Сега ще научите причината!

За да бъдете адекватни през деня и да успеете да си свършите добре работата, трябва да спите поне 8 часа в денонощието. Голяма част от хората имат проблем със съня, когато не са в собственото си легло. Това предизвиква група учени от университета Браун да потърсят и открият причината за този факт. Те са на мнение, че сънят представлява пъзел.

Когато става въпрос за животните, има такива, които спят с отворени очи, тъй като са заплашени от атака на други хищници. Сред тях са китовете белуга, някои делфини, морските лъвове, както и домашните пилета. При тях окото е свързано с частта от мозъка, която остава будна. Когато бъде забелязана опасност, се подава сигнал и настъпва събуждане. Това е изключително ценно умение, което не всяко животно умее. Според учените подобен процес се наблюдава и при нас хората, които виждаме като заплаха хотелската стая или пък нов апартамент.

легло, безсъние

В изследването са взели участие 35 доброволци, които доказват предварително, че нямат проблем със съня. Прекарали са две нощи в лабораторни условия със седмица прекъсване между тях. Участвайки в експеримента, те са били свързани с компютри, отчитащи нивото на кислорода в кръвта, сърдечния ритъм, дишането, движенията на очите и краката, както и дейността на двете полукълба на мозъка.

В лявото полукълбо са се наблюдавали признаци на будност в първата нощ, а хората са били чувствителни на странни звуци. Седмица по-късно, когато участниците в изследването отново лягат на същите места, вместо привикване, се наблюдава същия процес.

Това кара учените да заключат, че човешкият мозък също притежава част от способностите на китовете и делфините. Все пак този вроден инстинкт може да се подтисне. Това се случва при хората, на които им се налага да пътуват често и постоянно да спят на нови места и на чуждо легло. Все пак с времето се свиква, тъй като човешкият мозък е „гъвкав“ и търпи промени.

И още любопитни теми за съня ни, публикувани и четени с интерес в delo.bg:

здравословен сънБезсънието е по-добро от разпокъсания сън

 

здравословен сънПозата по време на сън издава състоянието на връзката

 

здравословен сънДобрият сън възстановява загубените спомени

 

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg