Болестта шоколадова зависимост

1

Шоколадът е любимо лакомство не само децата. Възрастните също с голямо удоволствие посягат към него, особено в по-хладните дни, които предполагат сгушване на дивана с книга в прегръдката или пък гледането на хубав филм. Посягат към него и за да подобрят своето настроение, което мрачните студени дни притискат. Но постепенно и неусетно сладкото изкушение се превръща в пристрастяване. А ето какво казват учените!

В списание „Archives of General Psychiatry” изследователите споделили своето изненадващо откритие. Оказва се, че

шоколадът предизвиква зависимост точно както цигарите или алкохола!

Въпреки че тази зависимост възниква доста по-рядко отколкото посочените по-горе зависимости, е също толкова вредна за здравето. Този сладък навик има дори свое медицинска име. Така че, ако не можете да останете безразлични щом видите шоколад, то твърде вероятно страдате от шокохолизъм.

bolestta chocoholism1

В шоколада се съдържат вещества, които могат да бъдат отговорни за пристрастяването като кофеин, теобромин, анандамин и фениланин. Именно заради тях не можете да преодолеете желанието си да вкусите поне парченце шоколад, или две, или може би десет парченца. За щастие тези вещества в шоколада не са толкова много, но колкото повече се консумира шоколад, толкова повече това води до пристрастяване!

За съжаление, учените засега не са открили как да се отървете от пристрастяването към сладкото. Като единствено възможно решение на проблема засега са само силната воля и желанието да промените навиците си. Трудно е да се освободи от удоволствието, което изпитвате всеки път, щом парченцето шоколад се разтапя в устата. Под каквато и да е форма, шоколадът има страхотен вкус! Но не забравяйте, че шокохолизмът бързо може да доведе до наднормено тегло, затлъстяване и проблеми с нивата на кръвната захар.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

dieta, диета, диета с шоколад, dieta s shokoladС шоколадова диета отслабването е по-лесно (режим)

 

Двойно удоволствие – шоколад против стареенеДвойно удоволствие – шоколад против стареене

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

  1. фифи на

    Изобщо не е вярно, че цигарите и алкохола създават по-силна зависимост от шоколада!! Те изобщо не са вкусни и няма начин да създадат такава зависимост като шоколада!! Зависимост създава най-вече натуралният черен шоколад защото в него има много какао, тоест наркотик!! Заедно със сладкото, шоколадът създава изключително силна зависимост! Да ядеш шоколад е все едно да пиеш алкохол! Само дето не се напиваш! Това обаче не пречи да заболееш от цироза и рак на черния дроб, както при алкохолната зависимост! Уврежда се и панкреаса! Особено опасни са шоколадите с модифицирани нишестета и малтодекстрин! Тъй като какаото е скъпо, заместват го с евтини заместители, като например отработено кафе от кафе-машините, синтетични химически бои, синтетични аромати, пълнители – като гуми и модифицирани нишестета, които освен че са изключително вредни за здравето бързо мухлясват! Те са с висок гликемичен индекс и водят по най-бързия начин до инсулинова резистентност и диабет тип 2 още в детската възраст! Шоколадът и кафето са корпоративни наркотици, незабранени от закона, което ги прави изключително опасни!!

Коментирай в Delo.bg