Безценни съвети за живота от хората в зряла възраст

0

За мъдростта на хората от третата възраст знаем всички. И основната причина за нея е, че много си живели, много са видели и много са осъзнали, за съжаление на по-късен етап от живота си.

За да разбере какво е най-важното, което са си направили като извод за своя живот и биха препоръчали на по-младите да не правят, от Reddit си поръчали анкета. В нея участвали потребители само над 60-годишна възраст, а въпросът към тях бил един:

„Какъв съвет бихте дали на тези, които са много по-млади от вас?“

Безценни съвети за живота, дадени от хората в третата възраст

Безценните съвети, които дали хората от третата възраст са наистина удивителни.

Ето някои от най-добрите:

 • Не приемайте живота твърде сериозно. Има моменти, в които нещата наистина изглеждат безнадеждни, но дори тогава – опитайте се да се надсмеете над абсурдите на живота.
 • Едно от нещата, които минават най-неусетно и бързо са годините. Затова не се обвързвайте с брак прекалено рано, докато сте млади. Използвайте младостта си, за да изживеете живота си, да пътувате, да се забавлявате, да откривате света. Няма никакво значение дали имате пари за това или не, защото най-важно е желанието.
 • Никога не забравяйте, че най-важният човек е този, който се е съгласил да сподели своя собствен живот с вас. Затова го уважавайте и винаги се отнасяйте с него подобаващо.

Едно от нещата, които минават най-наусетно и бързо са годините. Затова не се обвързвайте с брак прекалено рано, докато сте млади. Използвайте младостта си, за да изживеете живота си, да пътувате, да се забавлявате, да откривате света. Няма никакво значение дали имате пари за това или не, защото най-важно е желанието.  

 • Много често сме чували следния съвет: „Намери си работа, която да обичаш!“ , но това не е най-добрият съвет. Почти няма човек на света, който всеки ден да обича работата си. Важно е да избереш тази професия, която в определени дни да обичаш, а в останалите да толерираш и чрез нея да можеш да си плащаш сметките.
 • Не си позволявайте да не правите неща, които силно сте желали или за които сте мечтали. Животът е един и не трябва да се лишаваме от нещата, които искаме.

Безценни съвети за живота, дадени от хората в третата възраст

 • Не поставяйте работата и кариерата си над всичко. В края на живота си ще си дадете сметка, че не е трябвало да работите толкова много. Кариерата Ви не трябва да бъде над семейството и приятелите.  
 • Преценете кой Ви е истински приятел. Той ще дойде при Вас веднага, когато го повикате, дори да е в 2 или 3 през нощта. Всички други хора в живота Ви са просто познати.
 • Никога не се доверявайте изцяло на съветите на други хора. Може да се допитате до мнението на човек, когото уважавате, но крайното решение трябва винаги да е Ваше.

Безценни съвети за живота, дадени от хората в третата възраст

 • Децата растат изключително бързо, почти неусетно. Затова изживейте времето си с тях пълноценно, за да не съжалявате един ден, когато пораснат. 
 • Плащайте редовно сметките си, не се превръщайте в длъжници на никого и не се привързвайте към материални неща, защото те са просто вещи.
 • Вярвайте на своята половинка, защото ревността може да унищожи всяка връзка.
 • Ставите и органите, които увредите днес, със сигурност ще Ви го върнат след години. Дори да смятате, че напълно сте се възстановили, това не е вярно и за Вашето отношение към собственото Ви тяло, ще Ви бъде отмъстено след години.

Безценни съвети за живота, дадени от хората в третата възраст

 • Не подхождайте с предубеденост към човек, когото срещате за първи път. Осъзнайте, че всъщност не знаете за него нищо, отърсете се от предразсъдъци като раса, възраст, пол, социален статус, етническа принадлежност. Не си позволявайте да ограничавате себе си и живота си, като поставяте нещата и хората в рамки и категории.
 • Винаги ценете малките неща в живота и това, което се случва днес. Миналото е минало, а бъдещето е несигурно. Младите хора в повечето случаи търсят незабавно удовлетворение на желанията си и пропускат малките, но толкова ценни мигове. Много често си даваме сметка за пропуснатите възможности, разговори, срещи, след като е вече късно. Затова, ценете времето си на тази планета, защото то е твърде кратко.

  как да бъда по-щастливЗа какво съжаляват хората към края на живота си

   

  как да бъда по-щастливНаправете тези малки промени в живота си, ако искате да бъдете по-щастливи и по-здрави

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg