Безсънието е по-добро от разпокъсания сън

0

Много родители добре познават усещането, когато се събуждат по няколко пъти през нощта, за да успокоят плачещото си дете. Според експертите, непостоянният разпокъсан сън влияе много по-зле на нашето здраве, отколкото безсънието. Заключенията са след скорошно проучване, проведено от изследователи в Университета Джон Хопкинс в САЩ.

„Когато нашият сън системно е нарушаван през нощта, тялото ни не може свободно да премине през всичките етапи на съня, за да получи точното количество сън с бавни вълни (етап от съня, който се характеризира с бавни движения на очните ябълки, и се нарича дълбок сън), което е ключът към пълното възстановяване”,

твърди водещият автор на изследването Патрик Финан, професор по психиатрия в медицински университет Джон Хопкинс в Балтимор.

bezsennost2Учените провели експеримент с участието на 62-ма доброволци. В продължение на три нощи техният сън бил проследяван с помощта на полисомнография (техника за записване и изучаване на функциите на човешкото тяло по време на сън). Първата група се събудила осем пъти през нощта, а друга от своя страна, си легнала много късно през нощта, но сънят й не е бил прекъснат. Оказало се, че първата група, която била подложена на системно разбуждане, се чувствала много по-зле на сутринта от групата, която имала пълноценен сън, въпреки че втората група заспала много по-късно. Хората в тази група имали по-ниски нива на положителни емоции и високи нива на лошо настроение на сутринта. Трябва да се отбележи, че във втората група също били забелязани симптоми на депресия и безпокойство, но по-слабо изразени.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg