Ароматизираните свещи вредят на здравето

0

Когато погледнем към красивите ароматни свещи, вероятно изобщо не подозираме, че те биха могли по някакъв начин да ни навредят. Учените, обаче, имат напълно различно мнение по този въпрос. Те проведели експерименти, резултатите от които ще удивят всички любители на декоративните ароматизирани свещи.

aromatizirani sveshtiД-р Амид Хамиди, учен от държавния университет в Южна Каролина и ръководител на изследването, целта на което била да се оцени безопасността на декоративните свещи. Експериментът не бил сложен. В затворено помещение бил инсталиран въглероден филтър и оставили запалена ароматна свещ за около 5 часа. Това, което успял да улови филтърът, след това било тествано със спектрограф. Това позволило на учените да оценят това, което вдишваме, когато около нас има запалени ароматизирани свещи.  Оказало се, че филтърът бил пълен с опасния за здравето бензен, който може да допринесе за развитието на рак в тялото. Освен това, във въздуха също така бил открит толуен. Това съединение може от своя страна да причини замайване и трудно концентриране. При по-високи концентрации пречи на функционирането на дихателната, имунната и кръвоносната системи.

След прочетените резултати от експеримента на д-р Хамиди вероятно имаме желание да изхвърлим всички налични свещи. Не е необходимо обаче да се отказваме от това, което обичаме. Ароматизираните свещи, които екипът на д-р Хамиди изследвал, били направени от парафин. Той е широко разпространен и много евтин материал за производство на свещи. Ако обичате да прекарвате вечерите на ароматизирани свещи, то можете да изберете такива, направени от соя или пчелен восък. Те са напълно безопасни и не влияят на влошаването на състоянието на здравето ни. Но имат само един недостатък: малко по-скъпи са от свещите от парафин. Но си струва да похарчите малко повече пари, за да се насладите на романтични мигове с любимия човек, без дискомфорта, произтичащ от употребата на отровните свещи.

aromatizirani sveshti1

Трябва да добавим също, ако от време на време използваме обикновените свещи, то това  няма да причини сериозни здравни усложнения. Само честото и дълго изгарянето на ароматните свещи у дома, без вентилация, може да представлява заплаха за нас.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg