5 000 участници от 3 г. до 85 г. на събора в Рожен

0

Близо 5 000 участници ще си дадат тази година среща на един от най-българските събори – този в Рожен. Общо 4 516 души, разпределени в 29 ансамбъла и 168 певчески групи, 63 танцови състава, 7 оркестъра и 140 индивидуални изпълнители ще представят фолклорното богатство на България по време на събора. Ако към тях се добавят и участниците в концертите по откриване на събора, цифрата ще надхвърли 5000.

5 000 участници от 3 до 85 години на събора в РоженСъборът ще започне на 15 юли с „Роженски звездоброй“ и ще продължи на 16 юли с „Родопска вечер“. По време на тези концерти, ще бъде представен големият талант, богатството и възможностите на българското песенно и танцово фолклорно изкуство.

Организаторите обещават, че както всяка година, така и тази, за всички гости ще бъде създадена неповторима празнична атмосфера, изпълнена с радост и веселие. Най-важното обаче е, че всички – участници и гости, заедно ще продължат вековната традиция по провеждането на събора.

5 000 участници от 3 до 85 години на събора в РоженОсвен голям брой, участниците в събора „Рожен“ и тази година са изключително интересни. Най-малкият ще бъде само на 3 години. Това е Виктория Петрова от силистренското село Зафирово, която ще се представи като индивидуален изпълнител и ще пее български народни песни.

Най-възрастният сред участниците ще бъде на 85 години – Стою Чонгаров, който е част от оркестъра „100 каба гайди“. Стотици гайди за поредна година ще извият глас над на Роженските поляни. Сред тях ще бъдат оркестрите „101 каба гайди“ и „100 каба гайди“, но и още много други изпълнители на този традиционен български народен музикален инструмент.

5 000 участници от 3 до 85 години на събора в РоженУчастниците в събора ще се представят на четири сцени. По данни на организаторите общо 207 читалища от цялата страна ще участват със свои групи. Освен тях, в събора ще се включат също детски и училищни формации, групи от пенсионерски клубове и организации на хора с увреждания.

5 000 участници от 3 до 85 години на събора в Рожен

Тази година, съборът на народното творчество „Рожен“ ще бъде на 15, 16 и 17 юли. Събитието е наследник на Роженския събор, който е започнал през далечната 1898 г. като родова среща, но в годините след това се е развил и е прераснал в Национален фолклорен събор.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg