40 години без Елвис Пресли

0

Елвис Пресли, който целият свят наричаше Краля на рокендрола, е част от хора на ангелите вече 40 земни години. Треската в имението му „Грейсланд“ в Мемфис доближава своя пик по повод отбелязването на една тъжна годишнина – 16 август 1977 г., денят, в който Елвис напусна този свят.

40 години без Елвис ПреслиПланирани са десетки събития, включително денс партита, събирания на фенове, състезания, търгове, обсъждния, концерти.

„По време на тази Седмица на Елвис в „Грейсланд“ в Мемфис очакваме да дойдат фенове от целия свят, за да бъдат заедно с нас тук през август за специалното честване на живота и наследството на Елвис Пресли“ –

заявиха организаторите.

40 години без Елвис ПреслиВсичко, свързано с Елвис, сякаш възхвалява протеста и сексуалната свобода, от характерния му танц с ханша на сцената и изключителния му глас, до прилепналите към тялото му облекла и прическата му.

Той караше феновете през 50-те и 60-те години на миналия век да изпадат в истинска еуфория, докато същевременно предизвикваше гняв в консервативна Америка.

Смесването на кънтри музика с ритъмендблус бе нещо съвсем ново по онова време и промени завинаги света на музиката.

„Без Елвис Пресли нито един от нас нямаше да постигне успех“ –

увери навремето Бъди Холи.

„Без Елвис Пресли нямаше да има „Бийтълс“ –

твърдеше приживе фронтменът на ливърпулската четворка Джон Ленън.

За първа година от смъртта на Краля на рокендрола организаторите събират такса от феновете, които са дошли в „Грейсланд“, за да отдадат почит на своя идол. Билетът за вход от близо 29 долара развали настроението на много хора.

„Няма да идвам повече в Мемфис. Тези, които искат такса от феновете на Елвис са единствено бизнесмени, а не негови почитатели. Интересът им е свързан с това да се облагодетелстват“ –

каза разгневен фен.

40 години без Елвис Пресли

От своя страна организаторите заявиха, че билетът от 29 евро е заради съображения за сигурност, предвид факта, че всяка година около 16 август близо половин милион души идват в Мемфис, за да отдадат почит на музиканта.

Срещу сумата почитателите на Елвис получават гривна за достъп до новия развлекателен комплекс в „Грейсланд“ и до гроба му в рамките на Седмицата на Елвис.

Бдението със свещи започна още в навечерието на 16 август. Хилядите хора преминаваха мълчаливо край гроба на Краля на рока. Преди да започне мълчаливото поклонение Присила Пресли, бившата съпруга на Елвис, и неговата дъщеря Присила благодариха на събралото се множество за предаността и любовта към великия изпълнител.

Elvis Presley, Елвис Пресли, фобияСъпругата на Краля на рокендрола разкри неподозирана фобия на Елвис Пресли

На заглавния колаж – обложка на албум с ремастерирани хитове на Елвис Пресли и брошката, изобразяваща американското знаме от диаманти, сапфири и рубини, която артистът е носил по време на посещението си в Белия дом. На вътрешния колаж – Елвис по време на участие в пика на славата му. На вътрешната черно-бяла снимка – Елвис през 1955 г. в лична фотосесия, правена от Уилям Спиър. На последната снимка (Getty Images) – цветя и венци върху гроба на Елвис в „Грейсланд“ по повод 40-годишнината от смъртта му.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg