Валя Балканска: Фолклорът трябва да се изучава в училище

0

Валя Балканска е родена на 8 януари 1942 г. в махала Лъкът над смолянското село Арда. Надарена с космически глас, певицата изпълнява над 300 песни, с които освен България покорява и най-големите световни сцени. Безспорно, най-известната песен на Валя Балканска е “Излел е Делю хайдутин”. През 1972 г. този запис е включен в Златния диск с музика от Земята и е изпратен в Космоса пет години по-късно със станциите “Вояджър” 1 и 2, които ще се реят в космическото пространство 10 хиляди години. От години Валя Балканска е солистка на ансамбъл „Родопа“ — Смолян, с който прославят българската народна песен у нас и по света. През 2004 г. излиза албумът й “Глас от вечността”, в който са събрани едни от най-хубавите песни на родопчанката, сред които ‘’А бре, юначе лудо и младо“, “Горо ле, горо, зелена“, ‘’Майчинко, стара майчинко“ и други. През декември 2005 г. народната певица получава своята звездна плоча в българската Алея на славата.

валя Балканска Петър Янев

Валя Балканска и Петър Янев

– Госпожо Балканска, в последните дни в публичното пространство се коментира темата с въвеждането на фолклора като задължителен предмет в училищата. Трябва ли да бъде въведена такава дисциплина и не закъснява ли тази идея?

Идеята е повече от прекрасна. Напоследък ставаме свидетели на едно разграждане в българските училища. Искаха да намалят физическото възпитание, подмениха историята, сега ако махнем и фолклора и традициите, то какво ще оставим за децата си?

– Идеята на хореографа на „Чинари“ Асен Павлов е фолклорът да се изучава от всички ученици от 1 до 12 клас.

Не мисля, че ще бъде наложено изучаването на фолклора до 12 клас, но трябва поне до 7 клас да се изучава българския фолклор и прекрасната ни народна музика. Все пак да не забравяме, че не минава сватба или каквото и да е тържество без традиционната българска музика.

– Успява ли народната музика да запази позициите си като един от най-тачените стилове?

Все по-малко се усеща фолклорната музика. С всяка изминала година все повече навлиза чалгата, защото тя е индустрия, въпреки че е музика само за кръчми.

Валя Балканска

Валя Балканска със звезда на българската Алея на славата

– Кой е виновен за това?

Всички сме виновни, защото като седнем не поръчваме това, което желаем, а позволяваме да ни се налага. Трябва да разберем, че всичко зависи от нас самите. Ако ние не си почистим у дома, друг ли ще го направи? Не! Затова не трябва да оставяме друг да ни налага и музиката, и традициите.

– В чужбина повече ли тачат фолклорната ни музика?

Била съм по целия свят, навсякъде нашата народна музика се слуша със захлас. Изнесохме музиката си извън пределите на страната, а ние тук сме аборигени.

– Да не забравяме, че Вашата песен беше взета, без да бъдете питана от американска филмова продукция… /бел.ред. филмът на Джордж Клуни „Утреландия“/

То не само от Америка. Моята песен я използват и в Афганистан, в Испания също като реклама за парфюми. Като цяло народната ни музика си звучи навсякъде.

– А у нас отделя ли се достатъчно, за да се запазят българските традиции и фолклор?

Една птичка пролет не прави. И да се отделя, ние си правим така, че тях да ги няма. Вчера бях във Враца. Как една Враца обича родопската музика. Още докато запея и харесват песните, но ако не я изпееш, няма как да се хареса на публиката.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg