Студенти нищят кризата в Сирия и бежанската вълна, заляла Европа

0

Студентската асоциация за изследване на международните отношения е сред организацийте с най-знчими и дългогодишни традиции в Университета за национално и световно стопанство. От основаването си през 1999г. тя е стожер на младите студенти от специалностите „Международни отношени“, „Европеистика“ и професионално направление „Политически науки“, които търсят по-добра квалификация и бъдеща професионална реализация. Нейн настоящ председател е Боян Ставрев, студент от четвърти курс, специалност „Международни отношения“, активно участващ в университетския живот. Освен председател на САИМО той е член и на Студентски съвет при УНСС. На 20 ноември в университета ще се проведе дискусия, на която ще бъде коментирана кризата в Сирия и бежанската вълна, която заля Европа.

Боян Ставрев

Боян Ставрев

-Каква е идеята на кръглата маса?

Организирането на подобен тип мероприятия е традиционно за Студентската асоциация за изследване на международните отношения и имат за цел да подтикнат младите хора, имащи интерес в събитията, които се случват по света, да дискутират сред свои колеги и съмишленици актуалните аспекти на проблемите. В частност тази кръгла маса цели да покаже гледната точка на студентите, защото считаме, че това е тема, която не се засяга достатъчно в академичните среди. Самата кръгла маса ще се състои в два панела, обхващащи два от аспектите на ситуацията в Сирия с уговорката, че тези теми са само част от проблемите, а не всички. Първият ще цели анализ на конфликта на регионално равнище. Кои са заинтересованите страни? Как те си сътрудничат или съперничат? Как медиите интерпретират събитията и какво е тяхното влияни при формиране на цели и задачи? Какви са действията на международната общност? И не на последно място какви биха били възможните изходи от събитията. Вторият панел по-скоро е насочен към едно от последствията, произлезли от конфликта в Сирия, а именно бежанската вълна. Интересно е да проследим тази вълна и последствията, която тя носи със себе си. Един от основните ефекти, които се търсят тук е диверсификация на гледните точки и сблъсък на идеи, виждания и начини за справяне със ситуацията. Когато говорим за събития от такъв магнитуд аспекти като култура, религия, обичаи и икономика придобиват съвсем други измерения и в очите на младите изследователи, призмите, през които те се анализират са различни, което ги прави и толкова интересни са аудиторията.
Разбира се нашите конференции и кръгли маси винаги са били отворени за широката публика и като част от програмата времето за дискусия също е предвидено. Това е и времето, в което и публиката се включва като участник, а не само като пасивен наблюдател.

-А целта?

-Главна цел е да се предостави място, повод и среда, съответстваща с нуждите на младите изследователи за дискусия и гласност на техните идеи. Място, където те ще срещнат млади, интелигентни хора с подобни интереси. Разбира се, както на всяко събитие от такъв тип сме си поставили и амбициозната задача да издадем сборник с разработките на презентаторите. За жалост това е задача, която в България среща известни затруднения при реализиране, но с подходяща мотивация и екип вярваме, че ще успеем.дискусия


-Очаквате ли много млади хора да се включат по тази изключително важна тема?

-Не само очакваме, а и сме убедени, че това е така. Организирането на тази кръгла маса е в съответствие с нуждите, които сме срещнали сред нашите колеги. Тоест това не е самоцелно поставена задача за изпълнение от нас. Изхождайки от изминалия опит, който имаме при провеждането на подобен тип събития сме убедени, че и това поражда не по-малък интерес. През годините катедра „Международни отношения“ при УНСС се е утвърдила не само като място за получаване на знания, а и като един от основните подбудители за провеждането на подобен тип мероприятия сред студентите. Колегите ни винаги са били дълбоко ангажирани с процесите на международната сцена. Наши членове са председатели на най-големите младежки неправителствени организации в България, младежки делегати в ООН, лектори по обучения, семинари и други и в този контекст няма как да не разчитаме на засилен интерес и на тази кръгла маса.

бежанци харманли

-Проблемът с бежанската вълна не е от вчера. Защо чак сега се организира подобна дискусия сред студентите?

Определено проблемът не е от вчера, но ние следим тематиката още от самото започване на конфликта, когато бежанската вълна беше просто една прогноза. Проследихме как никой не обръщаше внимание на бежанците, как се спекулираше с незавидното им положение, как бяха представяни като престъпници, джихадисти и дори канибали. Всеки един момент от началото на конфликта щеше да бъде подходящ за изследване… По време на конфликта имаше много моменти на ескалация и деескалация на напрежението, съответно засилване и отслабване на бежанската вълна, но за всеки, който следи конфликта е ясно, че разрешаването му няма да бъде скорошно. В този ред на мисли не изключваме и бъдещи инициативи, свързани с конфликта. Досега наши членове са посещавали бежански лагери по различни проекти и са имали възможност да видят от първо лице каква е ситуацията с бежанците в действителност, което до голяма степен ни е подготвило за организирането на това събитие.

ИД

-Много анализатори заявиха, че ставаме свидетели на ново преселение на народите, политици предупредиха за опасност, еврокомисарят Кристалина Георгиева видя разрешаване на демографския проблем. По медиите виждаме едни жени и деца, но всъщност хората, живеещи в пограничните райони виждат мъже в спортна форма. Според Вас тези хора заплаха ли са за България и Европа?

Това е един от въпросите, по които всеки има позиция, макар и не всеки да има познания. От началото на бежанската вълна се изписа толкова много и хората бяха залети от спекулации и манипулации от псевдонационалисти, които са изпълнени с откровени лъжи по отношение на бежанците. Членовете на САИМО са посещавали бежански лагери и спокойно можем да кажем, че бежанците са абсолютно обикновени хора, които не бягат от благоденствие и мир… Разбира се, винаги има престъпност, винаги има индивиди, които не толерират чуждата култура, без значение дали е изразена от сириец, малиец, афганистанец и прочие. Българският народ обаче през годините е показвал завидната си толерантност неведнъж. Съвсем друг въпрос е как нещастието на тези хора ще се представи и за каква политическа цел ще бъде използвано. По отношение на ИД и други радикални фундаменталистки организации, може да се каже, че никой не е застрахован. В момента, особено във Франция и Великобритания се наблюдава нова тенденция – вербуване на тинейджъри от страна на джихадисти, дори когато те са от християнски семейства. Този процес обаче е изключително опасен, защото тези юноши са съответно французи или англичани, техните предци са от няколко поколения и никой не подозира, че са част от ИД например. В този ред на мисли подобни „спящи клетки“ могат да бъдат много по-деструктивни, защото се ползват с привилегиите на граждани на ЕС, пътуват свободно и прочие. С други думи, макар и да има известна степен на опасност от бежанската вълна, тя далеч не е най-голямата заплаха.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg