Славчо Велков: Случилото се в Париж не е обикновен терористичен акт, а мегатероризъм

0

Кървавите атентати от 13 ноември ще променят както Франция, така и Европа много повече, отколкото всички други терористични актове досега. Кой е правилният отговор на терора? Ще продължат ли ислямистките атаки в Европа и да очакваме ли стабилен отпор от страна на ЕС и НАТО срещу джихадисткия тероризъм? Експертът по сигурността Славчо Велков пред Костадин Филипов за delo.bg.

Г-н Велков, десет месеца след атентата в редакцията на вестник „Шарли Ебдо“, на какво разчиташе многонационална Европа и защо въпреки засиленото полицейско присъствие в Париж се стигна до този нов пробив на терористи?

– Много пряк въпрос, който не предполага еднозначен отговор. Мнението ми за многонационална Европа не съвпада с онова, което се нарича Обединена Европа. Бих казал многонационална, но разединена по отношение на сигурността Европа. По-скоро трябва да си зададем въпроса на какво разчиташе Франция след безпрецедентните мерки, които тя поддържа дълго време и в тази връзка бих казал, че това е един безпрецедентен удар по сигурността на Франция, един удар по самата Европа, в самото й сърце и то в условията на достигащ кулминация конфликт в Близкия изток. Това не е обикновен терористичен акт, това е мегатероризъм, това е добре подготвена координирана терористична операция с внимателно подбрани обекти за атака и мишени, макар и някъде произволни, с много добро предварително информационно осигуряване на база разузнаване и с отлично изпълнение, от гледна точка на технологията, при това с използване на изключително разнообразни способи и средства за поразяване. Визирам самоубийствени актови, автоматично стрелково оръжие, взривни устройства и вземане на заложници. Ето защо това, което се случи е безпрецедентен акт на тероризъм и то срещу държава, която се считаше донякъде осигурена в условията на безпрецедентните мерки за сигурност, които предприе страната след случая „Шарли Ебдо„.

Париж, експлозии, взрив, атентат, стрелба, Франция

Държавният глава на Франция Франсоа Оланд заяви, че кървавите атентати в Париж са извършени от Ислямска държава и че са акт на война. В концертната зала „Батаклан“ единият от камикадзетата преди да се самовзриви, е заявил, че отмъщението е заради политиката на ЕС в Сирия? Това ли е основната причина за атентатите на Ислямска държава в Париж или целта на джихадистите е съвсем друга?

– Точният израз, е „заради политиката на Европа в Сирия“ и може да се предположи, че това е и причината, която е мотивирала извършителите. Самото камикадзе го е казало на добър френски език, което означава, че е твърде възможно този човек и неговите бойци или сподвижници да не са дошли от Близкия изток, да са граждани на Франция, да са родени и израснали там. Възможно е и да са от съседна Белгия, където също има почва за развитие на подобни идеи. Това е акт на отмъщение, както на все по-нарастващата роля и участие на Франция преди всичко в действията в Сирия и заявените намерения за разширяването, така и акт на отмъщение за онези, както ислямистите ги определиха „мъченици на вярата“ – шахиди като братята куаши и колибали.

Париж, експлозии, взрив, атентат, стрелба, Франция

Дълго ли са били обмисляни снощните атентати и можело ли е да бъдат предотвратени?

– Определено не само, че са били дълго обмисляни, но и дълго подготвяне, тъй като такъв синхрон трудно може да се постигне като се има предвид особената важност на някои от целите и символиката в действията. Тук става въпрос за спортно събитие, на което се събират много хора, на което се знае, че присъства президента на републиката и където се играе мач срещу друг активен участник в тези процеси – Германия. Залата, в която се провежда концерт на северноамериканска метъл група с много интересно име, което напомня донякъде за убийства. Гонен е публичният ефект, а жестокостта е непозната до тук, особено като се има предвид огромния брой жертви в самата концертна зала. Да, било е обмислено внимателно, ситуацията е била много добре разузнавана и може да се каже, че атентаторите имат почти пълен успех. В тази връзка подчертавам факта, че седем от загиналите терористи са се самовзривили, т.е. те не са загинали в резултат на действията на полицията. По този повод обявяването на извънредно положение и затварянето на границите с цел да не излизат те, за да може да бъдат заловени няма да даде добър ефект, тъй като те така или иначе не искат да излизат. Напротив, аз смятам, че те или сподвижниците им ще се връщат в Париж и ако могат, ще вършат нови подобни актове.

атентати в париж

Това са определяни като най-кървавите атентати след Втората световна война. Какви са Вашите очаквания, ще продължат ли атентатите или ще има стабилен отпор от страна на ЕС и НАТО?

– Не бих казал от края на Втората световна война, това е най-кървавия ден за Франция от началото на Втората световна война, когато започва всъщност нашествието на немската армия срещу Франция и според мен това ще даде отражение не само върху политиката на Франция и на ЕС, дай Боже тя да бъде на единна позиция по отношение на тази терористична атака, но и на САЩ, което прозвуча и от заявлението на Барак Обама снощи. Там, като че ли за първи път се прокрадна намерението за обединени действия на терен срещу Ислямска държава, само че ще кажа, че това никак не е лесно, тъй като тя ни показва, че освен там, в горещата точка – Сирия и Ирак, може да воюва успешно и в Европа, независимо в коя държава и къде се намира. И самата Русия е под голяма заплаха, в резултат на сравнително ефективните си действия в Сирия.

Какви още мерки трябва да бъдат предприети срещу джихадистките нападения и това ли е краят на Обединена Европа?

– Не бих казал, че е краят на Обединена Европа. Този процес започна още с безпрецедентния мигрантски натиск, но според мен това е случай без прецедент, който ще подтикне подобен процес. Сега наблюдаваме как Белгия и Франция са затворили границите, т.е. игнорирани са постановки и правила от Шенгенския проект. Отговорът не може да бъде военен, полицейски и само със сили за сигурност, отговорът трябва да бъде на глобално ниво със създаване на условия и по-бързо прекратяване на конфликтите, които пораждат подобни движения и хранят техните идеи, които предизвикват подобни актове. Т.е. да бъде прекратена войната в Ирак и Сирия и оттам нататък да бъде търсено решение на конфликта.

Париж, експлозии, взрив, атентат, стрелба, Франция

В България каква е вероятността от подобни терористични атаки?

България не е обетован остров на сигурността, това се видя преди три години при случая на летище Сарафово, но като се има предвид, че България е активен участник в процесите на противодействие, но не толкова, колкото една Франция, Великобритания и САЩ, то страната ни е точно толкова заплашена, колкото е участието й срещу онези сили, които извършват подобни действия. И трябва да свържем тези заплахи, които не са виртуални, а реални със засиления мигрантски натиск, който поне засега, по обясними причини не е толкова голям спрямо страната ни. Ако се осъществи като една обединена европейска сигурност с усилване на границите чрез идеята „Фронтех“ няма да навреди на сигурността на Европа, още повече, че ние сме външна граница на ЕС.

След атентатите в Париж европейските лидери решиха 100 процентово засилване на сигурността по външните граници на ЕС, не закъсня ли тази мярка?

– Определено закъсня тази мярка, тъй като от началото на годината до сега по т.нар. Средиземноморски и Балкански маршрут в страните от Западна и Централна Европа влязоха малко под милион души. Така че, може да се каже, че някъде, преди година-две не е била дооценена заплахата в първия й размер и мерките са позакъснели.

Подценяват ли ислямистите решимостта и силата на световните демокрации? И има ли нещо вярно в това, че европейските лидери с поведението си станаха несъстоятелни?

Не мисля, че ислямистите подценяват, те много добре знаят каква мощ имат срещу себе си. Разликата между силите за противодействие , т.е. между нас и тях е, че те няма какво да губят. Битката е на живот и смърт и те нямат друга алтернатива. Колкото до европейските лидери, да има резон за подобно твърдение за несъстоятелност на поведение и политика, особено след като снощи Франсоа Оланд обяви във Франция извънредно положение. Представяте ли си призив хората да не напускат къщите си? Колко време може да издържи една такава огромна държава на подобен режим, независимо от нейните големи възможности. Още повече, че за съжаление джихадистите се чувстват като у дома си, а те повечето са и у дома си, имам предвид Франция и някои други европейски държави.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg