Калинка Згурова с нов албум – „Ода на жаравата“

0

Калинка ЗгуроваИменитата народна изпълнителка Калинка Згурова е родена в Дебелт. Още като дете участва в надпявания и печели награди. Талантът й открива легендарният народен певец Сава Попсавов. По-късно получава признание и от маестро Филип Кутев. Завършва гимназия в Бургас и веднага постъпва в ансамбъл „Пирин пее“. Била е солистка на ансамбъл „Загоре“ и „Мистерията на българските гласове“. Има над 350 записа в БНР и 13 албума. През 1990 г. получава престижната американска награда „Грами“, а през 2013-а е отличена с орден „Св. св. Кирил и Методий“ І степен.

– Честит празник, госпожо Згурова. С какво свързвате 24 май?

– Това е един прекрасен празник за всички българи. Спомените ми за този ден са толкова красиви и хубави. Ако не беше този празник, нямаше да можем да четем и пишем, да бъдем горди, че и ние сме допринесли с нещо на света.

– На 30 и 31 май ще се проведе традиционният събор „Фолклорен венец – Божура“ край Средец. Вие и Янка Рупкина ще бъдете отличени със специален приз.

– Да, за 23-ти път ще се проведе този детско-юношески конкурс. Тази година имам житейски и творчески юбилей. Вълнувам се, защото аз съм учредител на този конкурс. След Фолклорен венец „Божура“ ще замина за другия детско-юношески конкурс „Върбова свирка свири“ в град Болярово, който се прави за 18-ти път. От там ще замина за „Тракия пее и танцува“ във Варна, след което се връщам в Бургас за „Странджа пее“ в с. Граматиково.

Калинка Згурова, Янка РупкинаТрогната съм от наградите, които още повече ме задължават да участвам навсякъде, където ме поканят, да подкрепям младите таланти. Българската народна песен не е случайна. Заедно с „Мистерия на българските гласове“ обиколихме света. Трябва да има приемственост сред младите ни таланти, да продължават да се изявяват. Поласкана съм от вниманието на община Средец, моето родно село се намира на нейната територия. Преди две години ме удостоиха и със званието „Почетен гражданин на град Средец“. От 15 години съм почетен гражданин и на Бургас. Аз обичам родния си край, но и цяла България. Моето призвание е да правя майсторски класове и да журирам.

Калинка Згурова, Янчо Патриков

– Тази година отново ще бъдете жури на Фолклорен венец „Божура“. Ще участвате и в гала концерта. Какво сте подготвили?

– Подготвила съм една изненада за хората от нашия край. Сцената, на която ще се представим на гала концерта е направена от незабравимия Янчо Патриков. Преди 6 месеца тракийският поет Иван Киров ми изпрати един текст в памет на Янчо, аз направих песен, която ще представя на самия концерт. Когато ни направиха почетни граждани на Средец, направих и филма „Моята любима Странджа“, заснех родното му село, параклиса, който той построи, цялата база, в която е инвестирал като сцена, като туристически комплекс. Ще бъда доволна, ако хората харесат песента. Сега ще издам още една тайна. Последният ми албум ще бъде представен на „Божура“. Той се казва „Ода на жаравата“. Хората, ценящи хубавата българска народна песен искат и нови неща да чуват, а не да повтаряме едни и същи песни.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg