Ивета Кунова, „Инстрейд“: Застраховайте първо здравето и живота си

0

Десетки къщи под вода, съборени огради и свлачища след бурята в община Мездра. Проливните дъждове с гръмотевици ще продължат, твърдят синоптиците. За да не се повтори кошмарът от миналогодишните наводнения какво е първото нещо, което трябва да предприемем, за да защитим живота и имуществото си? Това е един от поводите, по който потърсихме експертното мнение на управителя на застрахователния брокер „Инстрейд“ Ивета Кунова. Пред ДЕЛО специалистът по застраховане дава и ценни съвети за една безпроблемна ваканция в и извън страната, броени дни преди първия летен месец.

Ивета Кунова, ИнстрейдГ-жо Кунова, Мездра е под вода, общинският център, заедно с околните села са най-пострадали от обилните валежи и придошлите реки в района, а сезонът на градушките и наводненията тепърва започва. Какво ще посъветвате българите, за да се избегнат трагедии като тези миналата година?

На първо място, да предприемат необходимите мерки за обезопасяване на имуществото си, за да се намалят щетите при евентуално природно бедствие. Но въпреки всички предпазни мерки, природата винаги може да ни изненада, затова в този случай единственото сигурно нещо е застраховката. Погрешно се смята, че застраховката е нещо много скъпо, лукс. Застраховката на една селска къща на стойност 10 000 лв е 15 лв на година. За къща или апартамент в по-малък град ще е 30-60 лв, за по-скъп имот за 100 000 лв ще е 135 лв на година. Няма как да загърбим факта, че този, който няма 1 лев за хляб, трудно ще отдели 2 лв за застраховка. Но все пак застраховките може да се плащат на 4 вноски. При бедствие застраховката е това, което ще помогне за възможно най-бързо и безболезнено възстановяване.

На прага сме и на сезона на пътуванията и летните отпуски. За какво трябва да се погрижим, за да си осигурим безаварийна ваканция?

Едно от най-важните неща извън всякакви застраховки, е да сме внимателни и толерантни на пътя, да оставим нервите вкъщи и да бъдем търпеливи, за да осигурим приятно и безаварийно прекарване както на себе си и своето семейство, така и на другите на пътя. За съжаление и тук въпреки всички предпазни мерки може да ни сполети неочаквана беда, затова е важно да си носите всички необходими документи – тези на автомобила, лични документи, застрахователни полици, за да не се окаже, че имате застраховка, но поради забравени или загубени документи изплащането на щетите ще се забави. Ако ще почивате активно и ще се занимавате с екстремни спортове или планински туризъм, не тръгвайте без подходящата за това застраховка, това може да спаси живота Ви и да Ви спести огромни разходи.

застраховка, пътуване, почивка, Ивета Кунова, ИнстрейдПри пътувания в чужбина препоръчваме всеки да тръгва с туристическа застраховка за медицински разходи – цената е символична, около 1 лв на ден, но осигурява медицинска помощ в чужбина и съдействие от човек, говорещ вашия език. За пътуващите с личния си автомобил е важно да се информират дали в страната, в която отиват, се изисква сертификат Зелена карта, както и за правилата за движение в съответната държава, за да си спестят неподозирани глоби. При резервация на самолетни билети застраховката е елемент, който също не трябва да пренебрегваме. Не на последно място, вече има и комплексни застраховки „Отмяна на пътуване“, с които ще си възстановите разходите за предплатено пътуване, ако по някаква причина не може да го осъществите – напр. заболяване, смърт на близък човек, повреда на автомобила и дори лошо време.

Коя е застраховката, която всеки човек трябва да си направи? За какво да се погрижим най-напред?

На първо място всички рискове, свързани със здравето и живота. Веднага ще обясня защо: Ако на Вас и Вашата издъжка разчитат децата Ви или възрастните Ви родители, ако управлявате какъвто и да било бизнес и благосъстоянието на фирмата и нейните служители зависят от Вас, ако сте изтеглили кредити – от първостепенна важност са Вашето здраве и Вашият живот. В България всички живеем с рефрена – “Това няма да се случи на мен” и не си задаваме въпроса какво би се случило с близките ни, ако нас ни няма. След това идва застраховката на дома в който живеем, застраховката против рискове, застрашаващи нашия бизнес и автомобилното застраховане. Здравните застраховки, известни по-рано като доброволно здравно осигуряване, също са много полезен продукт и спестяват доста нерви, усилия и извънредни разходи при неочакван здравословен проблем. Застраховането трябва да е осъзнат акт на всеки един от нас.

застраховка здраве, застраховка живот, Ивета Кунова, Инстрейд

Какво се случи на българския застрахователен пазар в последните години? Повиши ли се застрахователната култура на българите, започнаха ли да обръщат повече внимание на застраховката?

Въпреки че не е правилно, застраховките са едни от първите разходи, от които българинът се лишава по време на криза. Не е новина и че българинът застрахова най-вече автомобила си, вместо жилището, живота, здравето си. Едва 8 % от жилищата в България са застраховани.

Каква е ролята на застрахователните брокери? Какво печелят и каква цена плащат потребителите за услугата на брокера?

Важно е да се знае, че цената на застраховката е една – независимо дали я сключвате чрез брокер или директно чрез застрахователната компания. Ако сключите директен договор със застрахователя, вие губите възможността да получавате професионална консултация и съдействие при щети. Работата на брокера далеч не се изчерпва само с продажбата на полицата. Брокерът е консултант при избора на най-добра застраховка за клиента, той познава различните компании и продукти и може да даде адекватен съвет според нуждите и изискванията на клиента. Също така брокерът съдейства при предявяване на щети в случай на застрахователно събитие. Брокерът ще се справи по-добре от отделния клиент при преговорите за получаване на бързо и пълно обезщетение от застрахователната компания. Брокерът има ангажимент към клиента не само при сключване на застраховката, но и през целия период на действие на полицата.

Застрахователният брокер „Инстрейд“ вече 20 години е признат като изключително коректен парньор с висока професионална репутация в сектора „Застраховане“. Вие сте и председател на Българската асоциация на застрахователните брокери /БАЗБ/, което е и още едно признание за компанията Ви. Спомняте ли си как започнахте да пишете историята „Инстрейд“?

През октомври 1994 г. сключих договор за застрахователен агент. След месец вече обмислях начин да работя за повече застрахователи защото осъзнах, че грижата към клиента трябва да включва цялостен анализ както на нуждите му, така и пълно познаване на застрахователните продукти и условия на всички застрахователи, а не само за един. Затова подадох документи за регистрация и решението за създаването застрахователния брокер излезе новогодишно, на 2 януари 1995 година. Първоначално името ни беше Интрейд. В последствие го променихме на Инстрейд.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg