Диригентът Ваня Монева: Всеки артист е щастлив, виждайки радостта в очите на хората

0

Ваня Монева, награда "Музикант на годината 2014"Ваня Монева е сред големите имена в историята на българското хорово изкуство. Носител е на множество награди: за принос за развитието на българската култура „Златна книга“ (2011 г.), ECHO на немските музикални продуценти за компакт диска Bulgarian Soul с Веселина Кацарова (2003 г.), „Златно перо“ за принос към българската култура (2001 г.), Специалната награда на „Салон на изкуствата“, НДК (2000 г.).

В началото на месец май 2015 година Ваня Монева бе отличена като „Музикант на годината“ 2014. Това е и темата на нашия разговор.

Г-жо Монева, първо да Ви честитя наградата. Какво значи тя за Вас?

– Благодаря Ви! Наградата „Музикант на годината“ е една изключително престижна награда, отличие, което осмисля трудa и отдадеността към изкуството на всеки един неин носител. Да спечелиш сърцата на публиката е нещо, което не се постига за година – две. Това е непрестанно служене на музиката, без да се замисляш какво ти струва и дали ще бъдеш възнаграден с отличия.

Ваня Монева, награждаване

Високо ценя всяка получена от мен награда, но тази наистина е специална, защото е признанието на публиката! А всеки артист е щастлив, когато вижда радост и възторженост в очите на хората, на които поднася своето изкуство!

Как се получи така, че Вие като диригент на хор „Космически гласове“ и като човек, чиято професионална област е насочена към българския фолклор, получихте награда за класически жанрове?

– Аз съм класически хоров диригент. Ръководя женски народен хор, но в действителност не творя само в областта на българския фолклор, напротив. За мен хорът е един перфектен инструмент, чрез който се изразявам.

Ваня Монева

С „Космически гласове“ имаме богата репертоарна политика: изпълняваме произведения със симфоничен оркестър и имаме няколко премиери на произведения, писани за нашия състав, пеем църковни песнопения – предстоят ни записи на втори компактдиск с именно такива изпълнения. Само през изминалата година направихме и представихме проекти с Младежка перкусионна формация на Татяна Колева от Холандия, с Милчо Левиев и Биг бенда на БНР, компактдискът от който проект е вече на пазара. Имаме записан албум със световното мецосопрано Веселина Кацарова, който спечели награда ECHO на Немските музикални продуценти, както и със Теодосий Спасов. Това са само няколко примера, които илюстрират богатата палитра от жанрове, с които са свързани моите интереси на класически хоров диригент. И аз благодаря на публиката, на слушателите на Allegro Vivace на БНР, че в годините са проследявали всички тези изяви и са ми гласували такова голямо доверие.

Ваня МоневаКаква беше 2014 година за вас и за хор „Космически гласове“? Спомням си, че вие открихте „Аполония“.

– За нас беше чест да открием 30-то издание на „Аполония“ в компанията на софийски солисти, Минчо Минчев, Теодосий Спасов и мецосопраното Ирена Петкова. Като цяло, 2014 бе една пълна и бликаща от изяви и проекти година, отбелязваща 20-годишнината от създаването на хор „Космически гласове”. По повод юбилея записахме албум с 20 песни, озаглавен „Пътят”. По време на фестивала „Варненско лято“ направихме голям концерт „Гласове и ритъм от безкрая“, където изпълнихме няколко премиери на композиции писани за нас. Участвахме в Световната премиера на композитора Георги Андреев в зала България – „Сълза от роза“. Записахме авторския компактдиск по музика на Милчо Левиев „Пътешествие в два свята“ с Биг бенда на БНР и направихме премиера в зала България. Имахме и десетки концерти за чуждестранни туристи в рамките на културния туризъм в България.

Как успявате да съчетавате всичките си ангажименти като продуцент в БНР, като диригент, и да се представяте винаги на ниво?

– Не казвам, че е лесно, но пък за мен всичко това е изключително любимо и се зареждам от самата работа. Не помня откога не съм имала уикенд, в който да съм свободна и да изляза сред природата, за да поглезя сетивата си в досег с енергията ѝ. А за да се представя човек на ниво е необходимо винаги да поддържа кондицията си, да не се отегчава и да не се отдава на дребните и злободневни неща, на негативизма на някои хора, на лошото и завистта, която неизменно идва, когато успяваш в това, което правиш. Когато човек е настроен позитивно към хората, към работата си, когато дава и не се замисля дали ще получи нещо в замяна, идва и успехът – убедена съм в това!

Какви са плановете ви за 2015 година?

– Плановете ми не спират. Те преливат от година в година, от сезон в сезон. Ето сега се готвим за два големи самостоятелни концерта в през месец юни. На 17 юли откриваме събора в Рожен с песента – химн на Родопите „Бела съм, бела юначе“ аранжирана за нашия хор. Следва завършване на подготовката и реализиране на звукозаписите ни на новия компактдиск с църковни песнопения. След това звукозаписи за голяма танцова композиция със световна премиера в САЩ на композитора Жун Мияке. Списъкът може да бъде продължен. Аз съм щастлива, че имам един изключителен хоров ансамбъл от невероятни момичета – хор „Космически гласове“, с които сме единни в желанието си да правим красива и различна музика.

Ваня Монева

Нашите взаимоотношения са на базата на обич, уважение и доверие. Изградили сме всичко това в годините. За това успехите ни следват. А успехите са само импулс към изкачването на нови музикални върхове.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg