Боян Ботйов: Трябва да носим Ботев в сърцата си

0

Боян Ботйов е правнук на ген. Кирил Ботев – брат на поета и революционер Христо Ботев. Завършил е история в СУ „Св. Климент Охридски“. Председател е на Общонародна фондация „Христо Ботев“.

Христо Ботев, Боян Ботйов– Г-н Ботйов, каква е равносметката 141 години след гибелта на Ботев?

– Това гениално наследство, което ни е остави Христо Ботев като поезия, публицистика, журналистически материали, разбира се за хората, които живеят днес и за които героите от епохата на Възраждането са дали живота си, е да четат, да вникват в тези произведения, да виждат смисъла от талантливото перо не само на Ботев, но и на всички възрожденски дейци.

– Актуални ли са и днес заветите, които ни е завещал и следваме ли ги?

– Повечето хора носят в сърцето си Ботев и помнят заветите му. Разбира се, има и такива, които не се вълнуват от това, притиснати от тежката ситуация в България. Но това е само оправдание за тях, защото винаги духовното трябва да се съхранява, за да имаме опора за националното ни самочувствие, не само в такива паметни дни като 2 юни, а и в нашето всекидневие.

Христо Ботев, Боян Ботйов– Продължават споровете около убийството на Ботев. Каква е истината?

– Тези спорове са изкуствени, знае се, че е загинал от ръката на черкезина Джамболет, който го прострелва смъртоносно в сърцето и е издъхнал на момента. Всичко друго са спекулации. Дали има заговор от четници, дали се е самоубил – това са несериозни неща. Аз като историк не им обръщам внимание.

– Преди 4 години Цветан Цветанов заяви на връх Околчица, че Ботев е загинал от турските представители, които са били в България. Как ще коментирате подобни изявления от страна на български политици?

– Много сбъркани неща има в различни изказвания на хора, които не са компетентни, не са чели, не са с подходящо образование. Подобни неща бяхме чували за турско присъствие, за това, че в Батак нямало клане, а едва ли не някакъв битов конфликт. Това са абсурди.

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg