Българин в Германия: Полицията прикрива престъпления на бежанци, за българи и румънци – прошка няма

0

Новините и дискусиите около събитията в новогодишната нощ в Кьолн, както и в други места в Германия тревожат, още повече, че внезапно бяха осветлени от медиите, а самите случки са прикривани старателно от местните власти. Какво се случва в момента в страната, има ли опасност от нова агресия от страна на мигрантите и вземат ли се мерки за по-голяма сигурност на населението? Цветанка Христова разговаря с един българин, който 10 г. живее и работи там. Ашафенбург е градът, в който Слави Горчев живее и в който засега е спокойно. Там има настанени бежанци и с тях няма проблеми, но другаде не е така.

Слави, каква е ситуацията в момента в Германия?

–  За това, какво става тук, не се говори. Има чадър за престъпленията, които тия хора (бежанците – бел. ред.) извършват тук.

Кой е прави чадър над тях и по чие нареждане се прикриват постъпките им?

–  Преди месец говорих с познат полицай и той ми каза, че му е наредено от високо място да не се дава никаква информация какво правят мигрантите. Примерно, хващат ги в кражба по магазините, глобата и щетите я плаща държавата, а престъпниците се освобождават. Ако това беше направено от други чужденци – българи, румънци прошка няма да има.

Как Германия ще остави една група хора да нарушава реда и закона, без да реагира адекватно?

–  Никой тук не знае защо това се случва. Според мен, това е под натиск от САЩ.

Ти си го казвал вече, но аз не мога да си представя как една мощна държава ще се предаде така лесно на друга.

–  Как може да е иначе, от Втората световна война досега няма самостоятелна Германия. Тя е зависима държава.

Какво е поведението на самите германци един към друг?

–  Какво да кажа: няма голямо доверие между хората и имам чувството, че всеки втори е ченге. Сигурно звучи странно, но всеки наблюдава всекиго. Преди известно време при нас във фирмата работеше един немец, който дойде уж като стажант, а после се разбра, че бил с цел – да следи има ли нелегално работещи, кой какво говори и т.н. Собственикът си имаше след това големи проблеми.

А има ли сериозни престъпления, извършвани от мигранти в града, в който живееш?

–  Да, има мигранти, но засега не са правили проблеми. Това, за което се говори напоследък, се е случило в Кьолн, Хамбург и другаде. Но мисля, че ако не се вземат мерки, след година нещата могат да станат нетърпими.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg