На 69 ни напусна Дейвид Боуи

0

Легендата на британската музика – Дейвид Боуи почина от рак на 69 години. Навръх рождения си ден, 8 януари, музикантът с различни превъплъщения издаде новия си и последен албум „Blackstar„.

„Дейвид Бауи почина мирно днес, заобиколен от семейството си, след като смело се бори с рака 18-месеца“,

пише на страницата на музиканта във Фейсбук с днешна дата. Звезди и политици побързаха да отдадат почит на музиканта в интернет.

„Израснах, слушайки Дейвид Боуи. Той беше майстор на превъплъщенията, които винаги бяха сполучливи. Огромна загуба“,

написа британският министър-председател Дейвид Камерън.

David Bowie dies, Дейвид Бауи

Дейвид Боуи, чието истинско име е Дейвид Джоунс, стана известен в ерата на глем рока. В началото той е с шокиращ андрогенен вид. Известен е с това, че сменя както звученето на музиката си, така и превъплъщенията си. Рок саундът на „Changes“ преминава в диско соул в „Young Americans“, написан в съавторство с Джон Ленън. От сътрудничеството му с Брайън Ино се ражда албумът „Heroes„. Интересува се от костюми, мода, театър кабуки. Всичко това му помага да се превърне в „човека с 1000 лица“. Особено голям успех има през 80-те години на миналия век със стилния „Let’s Dance“ и впечатляващо турне в Америка.

David Bowie dies, Дейвид Бауи

Като певец и композитор, Дейвид Боуи изгражда кариерата с различни превъплъщения. Започва през 1972 г. със Зиги Стардъст. Следват Аладин Сейн, Кльощавия бял херцог (Thin White Duke). Зад маските провокира, отправя противоречащи си декларации. Той познава отблизо не само музиканти като Лу Рийд и Иги Поп, но и Бекет и Ницше. Непрекъснато експериментира не само в музиката, но и в киното, театъра, модата, живописта. Подхранва и светските хроники. Албумите му са продадени в тираж над 140 милиона. Много музиканти признават, че ги е вдъхновил – Лейди Гага, „Пласибо“, „Блър“.

David Bowie dies, Дейвид Бауи

Дейвид Бауи във филма „Лабиринт“, 1986 г.

Дейвид Боуи имаше много награди, включително и „Грами“. През 2004 г. сп. „Ролинг стоун“ го постави на 39-о място в списъка на 100-те най-велики рок-музиканти на всички времена и на 23-о място в класацията на 100-те най-велики певци на всички времена.

Боуи живеешe далече от чуждите погледи от доста време. Говореше се, че е преживял инфаркт в началото на този век. От 1992 г. той беше женен за манекенката Иман.

iman, david-bowie, Иман, Дейвид Бауи

Дейвид Бауи и съпругата му Иман

Юбилейният и последен в кариерата диск №20 на покойния музикален идол „Blackstar„, излязъл навръх рождения му ден – 8 януари изобилства с необичайни за натюрела му препратки към последния му земен миг и смъртта. Последният клип е към парчето „Lazarus“ – библейският герой, възкресен от Спасителя. Песента започва с думите:

„Погледнете ме, аз вече съм в рая, аз имам белези, които са невидими и трагедия, която не може да ми се отнеме“.

В края й Боуи се сравнява с птица и чака своето „скорошно освобождаване„.

В клипа към песента култовият музикант е прикован на легло смъртно болен човек с превързано лице, на което има копчета вместо очи. В друга песен от диска – предпоследната „Dollar Days„, Боуи съвсем пряко казва, че умира. Във финалната музикална творба „I Can’t Give Everithing Away“ има този стих:

„Аз знам, че нещо става не както трябва. Пулсът връща своите блудни синове като спира сърцето и добрите новини, а главата се килва“.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg