Защо Стефан Цанев отказа орден „Златен век“

0

Един от живите класици на родната литература – Стефан Цанев, отказа да приеме най-високото отличие на Министерството на културата.

Авторът на „Носете си новите дрехи, момчета!“, „Адът – това съм аз“ и „Духът на поета“ не пожела да приеме ордена „Златен век“.

Стефан Цанев отказа да приеме най-високото отличие на Министерството на културата

Вежди Рашидов връчва орден „Златен век“ на Димитър Иванов

Прочутият български писател, драматург и поет заяви писмено решението си. Стефан Цанев изпрати открито писмо до министър Вежди Рашидов. Основният повод Цанев да откаже отличието е на друг негов носител – бившият шеф на 6-то управление на ДС Димитър Иванов.

Според написаното от Стефан Цанев в писмото, основният предмет на дейност на Димитър Иванов било доносниченето и шпионирането за хора от културата.

Ето и пълният текст на писмото:

Министерство на културата
София
До министъра в оставка
Г-н Вежди Рашидов

Г-н Министър,

На 06.01.2017 в сайта на Министерството на културата е публикувано съобщение, че на 10 януари тази година, след края на спектакъла „Процесът против богомилите“ в Народния театър, ще бъда удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата – наградата „Златен век“, по случай моята 80-годишнина.

Г-н Министър,

Благодаря за оказаното внимание, но аз отказвам да приема тази награда. В края на миналата година Вие връчихте същото отличие на един от висшите началници на Държавна сигурност – най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим. Държавна сигурност носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството. Награждаването на един от висшите й ръководители с най-високото отличие на Министерство на културата, „Златен век“, означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви.

Съжалявам, но да приема тази награда, би значело, че съм съгласен с този Ваш акт.

8 януари 2017                                                                                  Стефан Цанев

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ето писмото, с което Нешка Робева отказа орден „Стара планина“ след обидната министерска дискусия

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg