Издирват координатора на атентатите в Париж

1

Световните агенции разпространиха днес следобед, че е заловен заловен главният заподозрян за координатор на атентатите в Париж в петък вечерта, отнели живота на 132-ма души, предават световните агенции. Името му е Салах Абдеслам. Един от белгийските телевизионни канали обаче, опроверга информацията, че задържаният от полицията в Белгия, в предградието на Брюксел Моленбеeк е Салах Абдеслам. Това е район, който е населен основно с имигранти, сред които и доста предполагаеми ислямисти.

атентатите в Париж, терор, един от тримата братя е задържан Салах Абдеслам

Салах Абдеслам

Най-издирвания мъж в света е 26-годишният Салах Абдеслам е с френски паспорт, но е роден в Белгия. На 15 ноември властите и в двете държави го обявиха за издирване като издадоха за ареста му международна заповед с предупреждението, че Салах Абдеслам е изключително опасен.

Младият мъж е бил проверяван от френската полиция преди време, но никога не е бил арестуван. Дори няколко часа след кървавата баня във столицата на Франция той е бил спрян, докато с колата си е пътувал към Брюксел. До арестуването си Салах Абдеслам беше в неизвестност.

абделхамид абауд, атентатите в Париж, терор, трима братя

Абделхамид Абауд, „мозъкът“ на терористичните атентати в Париж

Според белгийските медии „мозъкът“ на атентатите от Париж може да е Абделхамид Абауд, за когото се предполагаше, че е ръководил разбитата през януари терористична клетка във Вервие. Абауд бе засечен в Гърция в началото на януари, но успя да се изплъзне на гръцките власти и се предполага, че е в Сирия. Абауд, както и братята Абдесалам, са жители на кв. „Моленбек“ в Брюксел.

Медиите припомнят, че от този квартал бяха подготвени атентатите срещу Ахмед Шах Масуд (2001), ударите в Мадрид (2004), срещу Еврейския музей в Брюксел (2014) и предотвратения атентат във влак Талис по линията Амстердам-Париж през август тази година.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

  1. През 1962 г. Героят на Социалистическия Труд капитан Любен Генов доставя с кораб на Алжир българско оръжие, с което са изгонени френските колонизатори. # Сега оръжието пак е българско, но не знаем Гигов или Манджуков го е доставил . . .

Коментирай в Delo.bg