Превишена скорост и пробита от кука на теглич цистерна са довели до трагедията в Хитрино

0

Кука от теглич е пробила цистерната на гарата в Хитрино. Това каза Ивайло Московски, който участва на съвместно заседание на вътрешната и транспортната комисия в НС.

Транспортният министър обясни, че влакът е тръгнал в 0.10 от гара Дружба, до Нефтохим, така както е бил заявен. Имало е 26 вагона с общо тегло над 1000 тона. Влакът е потеглил със закъснение от 13 минути. На гарата в Карнобат е имало смяна на локомотиви. Така е станало и на гарата в Синдел.

На гарата в Хитрино е подаден сигнал за отбиване. Това означава, че скоростта е трябвало да бъде около 40 км/ч. Композицията е минала през първата стрелка с 80 км/ч. Екстремно спиране на влака не е имало, както и не е установено понижаване на налягането във въздухопровода.

Първите пет цистерни минават през стрелката. След това започва дерайлирането. Куката на деветия вагон пробива десетата цистерна и така започва изтичането на опасния товар.

ясна е причината за избухването на експлозията в ХитриноДнес в 14.00 ч. жителите на Хитрино ще могат да се върнат в селото. С изтеглянето на последната цистерна операцията по овладяването на инцидента приключва.

Към момента като причина за тежкия инцидент се посочва единствено превишената скорост на движение на товарния влак, каза още транспортният министър в оставка Ивайло Московски по време на извънредна комисия за изясняване на обстоятелствата около инцидента.

На 10 декември призори тежка експлозия разтърсва шуменското село Хитрино. Влакови цистерни пълни с пропилен се взривяват буквално на 20 км от Шумен. Сградата на жп гарата на селото е напълно унищожена, над 20 са разрушените сгради в Хитрино. Чутовният тътен е бил чут малко преди 5.40 сутринта. Жертвите са 7.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg