Внезапно почина историкът Божидар Димитров

1

Историкът Божидар Димитров напусна този свят на 72-годишна възраст. Бившият директор на Националния исторически музей и министър „без портфейл“ в кабинета на Бойко Борисов (2009 г. – 2011 г.) е починал внезапно пред дома си в София навръх рождения ден на дъщеря си – 1 юли. Съседи на Божидар Димитров разказват как той се е хванал за сърцето и изведнъж паднал пред блока, в който е апартаментът му. Популярният учен е очаквал дъщеря му Мария по повод рождения ѝ ден да ги забере със съпругата му, за да отидат да отпразнуват.

Божидар ДимитровНяколко пъти през последните години Божидар Димитров е имал сърдечни проблеми, заради които е приеман в болница. Миналата пролет историкът бе хоспитализиран, след като припаднал. Съмненията тогава бяха за инфаркт.

Докторът на историческите науки, ст.н.с. II ст. Божидар Димитров е роден в Созопол на 3 декември 1945 г. Родителите му са били бежанци от Източна Тракия. След като завършва Механотехникума в Бургас, Димитров работи като моряк в „Океански риболов“. По-късно завършва история и археология в Софийския държавен университет.

През 2009 г. самият Божидар Димитров признава, че не е професор, а само доцент.

Слава му дават неговите атрактивни разкази за археологически открития. Самият Димитров определяше приживе като свои най-големи постижения реставрацията на Дряновския манастир, Боянската църква и „Св. 40 мъченици“.

На негово име е кръстен широк 6.8 км залив в Антарктида, който се намира на брега Греъм на полуостров Велинград.

Поклон пред паметта на историка Божидар Димитров!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

Коментирай в Delo.bg