В Странджа цъфна единственото в света великденче

0

На Велики Четвъртък уникалното по вид в света цвете Veronica turrilliana или Търилово великденче цъфна в единственото място, където може да бъде видяно – българската планина Странджа.

Лилавите му цветове са покрили част от югоизточната българска планина и в дните преди Възкресение мястото е чудесно за туризъм, било то само, за да снимате многогодишното растение. Няма да го видите другаде, освен на малки съцветия на Петрова нива край местността „Ковач“, в резерватите „Витаново“ и „Средока“ и по горното поречие и извора на река Младежка край едноименното село Младежко, в което най-младият жител е на 68 години. Проучват се опциите великденчето да се отглежда в опитни колекции като се събират семена за Националната генетична семенна банка.

великденче

Вече втора поредна година единствено в природен парк „Странджа“ напълно успешно се размножава красивото изчезващо и рядко срещано цвете. Великденчето е част от Червената книга на България.

Заедно с билката Veronica turrilliana, която помага за сваляне на кръвно налягане в разсадника „Странджа“, който се намира в местността „Качул“ и в момента се отглеждат както в оранжерийни условия, така и на открито млади растения от няколко изключително редки растителни видове, които могат да бъдат видени и виреят само в Странджа планина. Сред тях са странджанското сапунче,  странджанската боровинка, пирен, тис, чашковидна и багрилна звъника, странджански /кримски/ чай, калуна и други видове.

великденчеСамият разсадник в „Странджа“ функционира от 2 години. В него има и битова сграда, в която студенти и изследователи могат да ползват да отмарят след експедиции, практики и стажове в граничната планина с Турция. За очакваното разширение на модерния разсадник ще има място и за кът за открито лагеруване и място за отглеждане на горскоплодни видове от местността. Желанието на специалистите от Природния парк е мястото да стане нов образователен и привлекателен център за природозащитници.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg